Menu
Seks personer satt i to biler som frontkolliderte på Sjåberget i Harstad kommune lørdag. Politiet advarer om glatte veier. Foto: Margrethe Nermark / Harstad Tidende / NTB

Betydelig flomfare i Vestland, Rogaland og deler av Agder

Farevarselet for flom er hevet til oransje nivå i Vestland, Rogaland og deler av Agder. Det betyr betydelig flomfare. Flere veier er stengt i hele landet.

Av NTB | 16.12.2023 19:40:10

Vær: Oransje nivå innebærer at det er fare for omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Det kan også føre til stengte veier og bruer, samt overvann i tettbygde områder, skriver varsom.no.

Farevarselet gjelder for hele kysten fra Flekkefjord i sør til Leikanger i nordvest, og varer i første omgang til søndag klokken 7. Lenger inn i landet er det også flomfare inn mot Hardanger.

Flere steder i Norge er det meldt om glatte veier som følge av et værskifte til plussgrader. Politi og Vegvesenet maner til varsomhet på veiene.

vegvesen.no eller 175.no legges det ut løpende oppdateringer om hvilke veier som er stengt og åpnet.

Dette kan føre til lokale oversvømmelser fordi det er mye is i vassdragene og redusert infiltrasjonskapasitet i bakken, skriver varsom.no. Økt vannføring kan også føre til isgang med påfølgende fare for lokale oversvømmelser.

Vegvesenet ber folk i utsatte områder om å holde seg i ro. Flere veier er stengt som følge av uværet.

– Enkelte deler av kommunen er isolert fra nødetater, men vi har ambulansebåt hvis behov, sier ordfører Stig Ove Ølmheim til Dagbladet.

Han oppfordrer folk i kommunen til å holde seg i ro til uværet avtar. Det er ventet at været vil roe seg i løpet av kvelden lørdag.

– Det var ingen landingsplass, og bruk av heising hadde kanskje vært litt omfattende. Vi fant en løsning som var forsvarlig. De evakuerte går til fots til et sted der de kan plukkes opp, sier operasjonsleder Tore Andre Brakstad til avisen.

Med hjelp fra politiet har kommunen evakuert ni av personene som bor i området, skriver kommunen i pressemelding ifølge Bergensavisen.

Det er stor fare for flom og skred. Det har ført til at det er stengt både på riksvei 7, riksvei 13 og på fylkesvei 550.

– Hvis noen står i kø her og venter på at veien skal åpnes: Man må komme seg vekk, understreker Vegvesenet i en melding på X.

Veien er stengt på grunn av snø- og sørpeskred.

– Det som har kommet ned, er sørpeskred. Det er mørkt så vi ønsker å avvente dagslyset, sier pressevakt Olav Nordli i Bane Nor til Bergens Tidende.

Han sier også at de er bekymret for strekningen Voss-Arna. Der er det forhøyet beredskap, og det som er igjen av tog, kommer til å kjøre med sterkt redusert hastighet

Det er så vanskelige kjøreforhold i hele Nordland at politiet ber folk om å være ekstra forsiktige i trafikken.

Værskiftet fra kaldt til mildt vær har ført til at mye snø smelter. Mye nedbør og snøsmelting økte vannføringen i bekker og elver i løpet av lørdag.

I Sogndal kommune er det satt krisestab på grunn av uværet. Flere veier er stengt, noe som har resultert i at flere tusen er isolert. Kommunen vurderer også å evakuere boliger.

Ordfører Roald Aga Haug sier til Bergens Tidende at rundt 20 hus evakueres i Måge i Ullensvang kommune. Det ble en periode vurdert å bruke helikopter til å til å evakuere ni personer som var isolert på nordsiden av Måge-elven, men dette ble ikke noe av.

Det er overhengende fare for flere snøskred på riksvei 7 mellom Eidfjord og Hardangerbrua, melder Vegvesenet. De ber folk i nærheten komme seg vekk.

Bergensbanen er stengt mellom Myrdal og Mjølfjell på grunn av et skred. Det kommer en oppdatering om situasjonen klokken 11 søndag.

Kulden som plutselig skiftet til mildvær over stort sett hele landet, har skapt trafikale problemer flere steder. I Harstad ble fire personer kritisk skadd i en ulykke på Sjåberget, og to av de skadde er barn.

Flere nyheter: