Menu
FNs generalsekretær António Guterres på talerstolen i Dubai mandag. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB

FN-sjefen: – Tidsepoken med fossil energi må ta slutt

Tidsepoken med fossil energi må opphøre, og den må opphøre med rettferdighet og likhet, sier FNs generalsekretær António Guterres.

Av NTB | 13.12.2023 09:29:39

FN-sjefen er klar på at en utfasing av fossil energi er uunngåelig for å få bukt med den globale oppvarmingen.

– Til de som var imot en klar referanse til utfasingen av fossil energi i Cop 28-teksten, vil jeg si at en utfasing av fossil energi er uunngåelig, enten du liker det eller ei. La oss håpe at det ikke kommer for sent, skriver Guterres i en uttalelse onsdag.

Uttalelsen ble offentliggjort etter at nærmere 200 land ble enige om et sluttdokument på FNs klimakonferanse i Dubai. For første gang er verdens land enige om at det trengs en omstilling fra fossil energi til andre energikilder for å begrense klimaendringene.

Ifølge Guterres har en stadig større og mangfoldig samling av land erkjent at det er umulig å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader hvis ikke fossil energi utfases innen en viss tid.

– Selvfølgelig kommer tidslinjer, prosesser og målsettinger til å være ulike for land på ulike utviklingsnivåer. Men all innsats må være i overensstemmelse med å oppnå nullutslipp på globalt nivå innen 2050 og bevare 1,5-gradersmålet. Og utviklingsland må støttes i hvert eneste steg, skriver Guterres videre.

(©NTB)

Flere nyheter: