Menu
Selv om produksjon av elektrisitet dempet veksten i den norske økonomien i oktober, har det bidratt til det meste av veksten de siste tre månedene, ifølge SSB. Foto: Annika Byrde / NTB

Vekst i den norske økonomien i oktober

Fra september til oktober vokste den norske økonomien med 0,4 prosent, viser tall fra nasjonalregnskapet.

Av NTB | 12.12.2023 09:29:49

Økonomi og næringsliv: Veksten i bruttonasjonalproduktet til Fastlands-Norge er målt i faste priser, skriver Statistisk sentralbyrå.

– I et svakt år med ellers svak utvikling har det vært oppgang i både september og oktober, sier seksjonssjef Pål Sletten i SSB.

Den rullerende tremånedersveksten i BNP Fastlands-Norge viser nullvekst fra mai-juli til august-oktober. Dette målet kan gi et inntrykk av den underliggende utviklingen.

I løpet av de siste tre månedene er det produksjon av elektrisitet som har bidratt mest til vekst, mens jordbruk og varehandel har dratt ned.

Bruttoproduktet i tjenestenæringene hadde nullvekst i oktober. Den største økningen kom fra helsesektoren med 1,1 prosent etter to måneder med svak utvikling.

Industri og anlegg økte med 1,2 prosent, der produksjon av metallvarer, elektrisk utstyr og maskiner bidro mest til veksten. Veksten i bruttoproduktet for bygg og anlegg var likevel lavere i oktober enn i juli og august.

I hovedsak var veksten drevet av en kraftig økning i strømbruken, men klær- og skokonsumet dro også opp.

Utlendingers konsum i Norge økte med 4,5 prosent.

På samme tid økte eksporten med 3,8 prosent, målt i faste priser og justert for normal sesongvariasjon. Eksporten av tradisjonelle varer, råolje og naturgass og tjenester økte.

Importen falt i samme periode med 2,7 prosent. Det var import av tradisjonelle varer, blant annet industriprodukter, som bidro til nedgangen.

Helse- og omsorgstjenester og jordbruk bidro mest til oppgangen. Lavere produksjon av elektrisitet i oktober dempet veksten, skriver byrået. Det skjer etter høy produksjon i august.

– Stort sett viser tallene en svak utvikling de siste månedene, slår Sletten fast.

Husholdningenes konsum økte med 1 prosent i oktober, målt i faste priser. Samtidig økte varekonsumet med 2,3 prosent.

Bruttoinvesteringene i Fastlands-Norge falt med 3,2 prosent i oktober. Det skyldes blant annet nedgang i utvinning av råolje og naturgass, andre tjenester og boliginvesteringer. Sistnevnte gikk ned 2,7 prosent.

Flere nyheter: