Menu
Jobber du på universiteter som NTNU og har høy utdanning, tjener du i snitt rundt en femdel mindre enn dine kolleger på private høyskoler. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Rapport viser at private høyskoler betaler langt bedre enn de offentlige

Har du mastergrad eller mer og skal jobbe innen forskning og utdanning, lønner det seg å jobbe på en privat høyskole, viser en ny rapport.

Av NTB | 07.12.2023 13:20:03

Utdanning: I rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) kommer det fram at vitenskapelig ansatte i staten tjener mindre enn sine kolleger i privat sektor, samt andre høyt utdannede i både offentlig og privat sektor.

Vitenskapelig ansatte i privat sektor tjener drøyt 28 prosent mer enn samme gruppe i offentlig sektor, og private høyskoler betaler 21 prosent mer enn universitetene, skriver Khrono.

Samtidig har alle gruppene hatt reallønnsnedgang siden 2015, i likhet med de fleste yrkesgrupper. Det betyr at selv om summen på lønnsslippen kanskje blir høyere, får man kjøpt mindre varer og tjenester for pengene.

– ISF har lagt fram et meget solid kunnskapsgrunnlag som må få betydning når partene møtes til forhandlinger om lønnsoppgjøret i staten. Kort oppsummert viser rapporten at de statsansatte med høyest utdanning taper på alle fronter, sier Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.

Samtidig har vitenskapelig ansatte i staten bedret sin posisjon i forhold til høyt utdannede i privat sektor.

(©NTB)

Flere nyheter: