Menu
Fredsbevarende styrker fra FN står vakt utenfor et hus i Kidal i Mali i juli 2013. Militærjuntaen som tok makten i 2020, har krevd at utenlandske fredsbevarende styrker må forlate landet. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB

Malis hær nærmer seg opprørskontrollert by i nord

Malis hær har rykket nærmere den strategisk viktige byen Kidal, som ligger nord i landet, og kontrolleres av opprører.

Av NTB | 11.11.2023 19:09:45

Krig og konflikter: Det opplyser kilder i hæren og landets regjering til nyhetsbyrået AFP. Byen, som er hovedsete i regionen med samme navn, er i dag styrt av tuareg-separatister og andre opprørsgrupper.

Etter at militæret tok makten i Mali under et kupp i 2020, har juntaen hatt som mål å gjenvinne kontrollen over landets regioner. Kampene i nord har vært spesielt harde.

– Vi er nå bare noen mil fra Kidal. Vi fortsetter fremrykningen for å sikre hele regionen, sier en offiser i hæren til AFP.

Lokale myndigheter i Kidal opplyser at kampene nærmer seg byen, og at soldater som antas å tilhøre den russiske leiesoldatgruppen Wagner, er på plass for å hjelpe den maliske hæren.

Wagner-gruppen ble blitt hyret av juntaen for om lag to år siden for å hjelpe til med å ta kontroll over de nordlige regionene. Samtidig krevde styresmaktene at utenlandske fredsbevarende styrker må forlate landet.

Beslutningen har møtt krass kritikk fra blant annet FN, som nå jobber med å trekke den fredsbevarende Minusma-styrken ut av landet. Planen er at det skal skje innen årsskifte.

(©NTB)

Flere nyheter: