Menu
Islandske geologer frykter et forestående vulkanutbrudd på halvøya Reykjanes, der blant annet de varme kildene kjent som Den blå lagunen, ligger. Foto: AP / NTB

Islandsk tettsted evakuert i frykt for vulkanutbrudd: – Kan starte når som helst

Myndighetene på Island frykter at et magmautbrudd er nær forestående. Fredag kveld ble tettstedet Grindavik sørvest for Reykjavik evakuert på kort varsel.

Av NTB | 11.11.2023 20:39:33

Ulykker og naturkatastrofer: I flere dager har man ventet på et vulkanutbrudd på halvøya Reykjanes, der blant annet flyplassen Keflavik og de varme kildene kjent som Den blå lagunen, ligger. Flytrafikken på Keflavik går enn så lenge som normalt.

I Reykjavik og hovedstadsområdet meldes det om kraftige jordskjelv, skriver NRK.

– Sannsynligheten for et utbrudd i nær fremtid må anses som betydelig.

I 19-tiden norsk tid lørdag publiserte instituttet en rapport der de skriver at magmaen nærmer seg overflaten, og at faren for et utbrudd har økt.

– Det kan starte når som helst, skriver de.

Kringkasteren opplyser at en kraftig utglidning i Sundhnúka-kratrene kan tyde på at magma har nådd overflaten.

Den norske geologen Børge Johannes Wigum har bodd i Reykjavik i over 30 år. Han kaller situasjonen dramatisk.

– Magmatunnelen ligger nå en og en halv kilometer under Grindavik. I verste fall kan en sprekk åpne seg midt i byen, sier han til VG.

Professor i geofysikk Magnús Tumi Gudmundsson sier til RÚV at dette er «en veldig stor og alvorlig begivenhet».

Islands president Gudni Johannesson har rost myndigheter og nødetater for jobben de har gjort så langt.

– Vi er fortsatt midt oppe i dette, men det vi er takknemlige for er at det ikke har vært noen personskader. Det har vært enorme skader på hus og konstruksjoner, men alt kan repareres, sier han i en uttalelse.

Islands meteorologiske institutt meldte lørdag ettermiddag om at det har vært rundt 1400 jordskjelv i området de siste to døgnene. De sier det har dannet seg en 12 kilometer lang magmatunnel som går rundt 1,5 kilometer under byen, og frykter at det kan komme et utbrudd.

Politimesteren i regionen har sammen med sivilforsvaret besluttet å evakuere Grindavik, et tettsted med drøyt 3000 innbyggere på sørsiden av Reykjanes, melder RÚV. Ingen slipper nå inn i Grindavik.

Direktør Vídir Reynisson i Sivilforsvaret sa en pressekonferanse lørdag at beboere i området må forberede seg på at evakueringen kan vare flere dager. Siden mars 2021 har det vært tre utbrudd i området.

(©NTB)

Flere nyheter: