FHI: Nasjonalt utbrudd av salmonellainfeksjon
Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd med mage-tarmbakterien Salmonella Napoli.
Medisin og helse: Så langt er det påvist smitte hos sju personer som er bosatt i ulike deler av landet. Smittekilden er foreløpig ukjent, men bakterien smitter som oftest gjennom matvarer, opplyser FHI.
Mattilsynet, FHI, Veterinærinstituttet og en rekke kommuneoverleger jobber nå med å finne årsaken til utbruddet.
– Mattilsynet innhenter informasjon fra de syke personene om hva de har spist og hva de har vært i kontakt med. Det kan også bli aktuelt å ta prøver av mat og matemballasje, sier seniorrådgiver Anne Mæland i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
Mæland anbefaler god kjøkkenhygiene og god håndhygiene for å hindre salmonellasmitte.
– Et generelt og godt råd er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking dreper bakteriene, sier hun.