Menu
Etter 25 år i drift legger Netflix ned sin utlånstjenesten med DVD-er, som var med å etablere selskapet i underholdningsbransjen. Foto: Paul Saukma / AP / NTB

Netflix har sendt ut sin aller siste DVD

Netflix sendte fredag ut sin aller siste DVD, og avslutter dermed utlånstjenesten som var med å etablere selskapet i underholdningsbransjen.

Av NTB | 29.09.2023 18:42:27

Kultur og underholdning: Netflix-grunnlegger Reed Hastings har ved flere anledninger sagt at han opprinnelig startet selskapet som følge av sin egen frustrasjon over utleiebutikken Blockbuster, som belastet ham 40 dollar for å ha returnert filmen Apollo 13 seks uker for sent.

Det ble begynnelsen på ideen om å starte en abonnementsbasert DVD-tjeneste, der kunder fikk filmer tilsendt i posten og kunne beholde dem så lenge de ville.

Når DVD-en var sett, ble den lagt inn i en forhåndsbetalt konvolutt og sendt tilbake til selskapet, i bytte mot abonnentens neste valg av film.

I april, da det ble kjent at selskapet hadde besluttet å legge ned sin DVD-tjeneste, sa Netflixs medeier Ted Sarandos at utsendelsene endret måten folk så på serier og filmer hjemme – og at de banet vei for overgangen til strømmetjenester.

Utlånstjenesten var Netflixs opprinnelige forretningsmodell, og gjennom 25 år hadde tjenesten over 40 millioner unike abonnenter, hovedsakelig i USA. Selskapets strømmetjeneste har i dag 238 millioner abonnenter over hele verden.

Den mest populære leiefilmen gjennom Netflixs utlånskarriere var sportsdramaet «The Blind Side» med Sandra Bullock i hovedrollen.

Filmen ble utgitt i 2009, da DVD-tjenesten var på høyden av sin popularitet.

– I 1998 leverte vi var første DVD. I morges sendte vi vår siste, heter det i en uttalelse på selskapets nettsider fredag.

Den første filmen som ble sendt ut var komedien «Beetlejuice», og siden den gang har over 5,2 milliarder DVD-er blitt lånt ut.

(©NTB)

Flere nyheter: