Menu
Viktor Hovland var med på å gi Europa en strålende start i Ryder Cup. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Hovlands superputt reddet Europa – amerikansk fadese i Ryder Cup

Viktor Hovland leverte under press og unngikk tap da Europa herjet på første dag av den prestisjetunge Ryder Cup-turneringen i golf.

Av NTB | 29.09.2023 18:42:51

Sport: I en slitekamp måtte Hovland sette birdieputten på det 18. og siste hullet for å berge et europeisk halvpoeng. Det greide han så vidt.

– Hva er du laget av? Snakk om å steppe opp, han er bare så drøy, utbrøt Viaplays kommentatorduo.

Slaget gjorde at hullet og kampen mot amerikanerne Justin Thomas og Jordan Spieth endte uavgjort. Hovland jublet vilt og tok inn hyllesten fra publikum.

– Det var stort å sette en slik putt. Jeg føler vi spilte mye god golf i dag, sa Hovland i et intervju til arrangøren.

Europa leder lagturneringen med 6,5 poeng mot USAs 1,5 etter første dag. Amerikanerne er uten seier etter åtte kamper og trenger et mektig comeback gjennom helgen.

Det europeiske laget trenger 14,5 poeng for å ta sammenlagtseieren. Siden amerikanerne stiller som tittelforsvarere, vil det for dem holde å ta 14 av 28 poeng.

Hovland spilte bolk to sammen med engelskmannen Tyrrell Hatton. De tok ledelsen umiddelbart mot Thomas og Spieth, men havnet senere under med to hull.

Utligningen kunne kommet på det 14. hullet. Da spilte Hovland om en birdieputt fra tre meter, men ballen la seg på kanten av koppen. Hatton lyktes med en birdie på neste hull og utlignet oppgjøret.

Formiddagsøkta ga Europa full uttelling. Der spilte Hovland med svenske Ludvig Åberg i foursome, som vil si at spillerne slår annenhver gang på samme ball.

Den norsk-svenske duoen tok seieren over Max Homa og Brian Harman etter 15 hull (fire hulls ledelse med tre hull igjen). Også de tre øvrige kampene gikk i europeisk favør.

For første gang i Ryder Cup-historien spilte Europa seg til en 4-0-åpning.

– Se på det slaget! Han er jo egentlig helt i fengsel! Man on a mission, ropte Viaplays kommentatorduo etter drømmetreffet fra langt hold.

Hovland var ikke ferdig med å skape drama. Oslo-gutten fulgte opp på det andre hullet, men ikke uten dramatikk. Nordmannens innspill endte med at ballen landet i en plastpose tilhørende en tilskuer.

På hull nummer tre var Åberg og Hovland igjen i trøbbel, men på ny hentet Hovland fram et praktfullt slag inn på greenen. Ballen traff flaggstolpen ved hullet og la seg til ro rett ved hullet. Det forhindret ikke at amerikanerne tok ett hull tilbake.

I en kamp som svingte voldsomt, hadde Hovland og Åberg til slutt full kontroll.

Seieren til Hovland var hans første i Ryder Cup. For to år siden var han med i fem kamper, og da ble det to uavgjort og tre tap.

Europas pangstart garanterer ingen parademarsj til tittelen. Sist helg ble det europeisk triumf i kvinnenes Solheim Cup selv om USA åpnet med 4-0-ledelse.

Ryder Cup arrangeres vekselvis i Europa og USA. USA har ikke vunnet på europeisk jord siden 1993.

På ettermiddagen ble det spilt fourball i Roma-solskinnet. Det vil si at spillerne har sin egen ball, og lagets beste resultat blir tellende i kampen om hvert hull.

Hovland slo ut på det første hullet. Deretter ga makker Åberg ham et vanskelig utgangspunkt på kanten av greenen før det tredje slaget. Det taklet nordmannen på aller beste vis. Han valgte å chippe på den ujevne greenen og lyktes perfekt. Ballen gikk rett i hullet.

Makker Åberg fikk droppe og slo ballen inn på greenen. Deretter var det duket for Hovland-show igjen. Nordmannen senket den påfølgende lange putten til ellevill jubel fra publikum.

(©NTB)

Flere nyheter: