Menu
Ulf Kristerssons regjering vil kutte drivstoffavgiftene, noe som ifølge regjeringens beregninger kommer til å øke klimautslippene. Foto: Caisa Rasmussen / TT / NTB

Sverige: Grønne partier raser mot budsjettforslag

Regjeringen i Sverige vil kutte drivstoffavgiftene og erkjenner at det vil øke klimautslippene. Centern truer med mistillitsforslag mot klimaministeren.

Av NTB | 21.09.2023 17:02:32

Vær: – Regjeringen skal gjøre et arbeid som minsker utslippene. Gjør man det stikk motsatte, er det lovbrudd. Da må vi bruke de kraftigste verktøyene vi har, sier Rickard Nordin fra Centerpartiet.

I november skal regjeringen etter planen legge fram en klimahandlingsplan. Hvis ikke den legger opp til utslippsfall, truer Nordin med mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari.

Regjeringens egne beregninger viser at avgiftskuttet vil føre til økte utslipp de neste årene. Og med dagens politikk ligger ikke Sverige an til å nå utslippsmålet for 2030 og heller ikke målet om såkalt netto nullutslipp i 2045.

– En klimakatastrofe, mener Janine Alm Ericson fra Miljöpartiet om forslaget til statsbudsjett.

– Man spør seg om regjeringen ikke forstår klimakrisen eller er helt uvillig til å håndtere effektene av den.

– Det blir billigere å fylle tanken, fastslår Oscar Sjöstedt fra Sverigedemokraterna.

I tillegg til at drivstoffavgiftene kuttes, vil regjeringen også kutte i midlene som brukes på klimatilpasning.

Midlene anslås å reduseres med 50 millioner svenske kroner, ifølge Sveriges Radio. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får mindre ressurser til å kartlegge områder som er utsatt for ekstremvær.

Reduksjonen kommer i kjølvannet av en sommer preget av varmerekorder, store skogbranner, nedbørsrekorder og flom i en lang rekke land. På verdensbasis har snittemperaturene trolig vært de høyeste på 120.000 år.

I likhet med Norge og mange andre land rundt om i verden har Sverige vært rammet av høy prisvekst i kjølvannet av pandemien.

Budsjettforslaget ble lagt fram onsdag. Samme dag var det klimatoppmøte i New York i forbindelse med FNs hovedforsamling.

Også Storbritannia kunngjorde et taktskifte i klimapolitikken samtidig som toppmøtet pågikk i USA. Statsminister Rishi Sunak varslet at flere klimatiltak blir utsatt og begrunnet det med at belastningen for britene ikke må bli for stor.

Reduserte drivstoffavgifter er en del av budsjettforslaget til den borgerlige svenske regjeringen, ledet av statsminister Ulf Kristersson.

Sverigedemokraterna, regjeringens støtteparti i Riksdagen, er imidlertid godt fornøyd.

I budsjettforslaget prioriteres innsatsen for å bremse inflasjonen, og dette er noe av bakgrunnen for kuttet i drivstoffavgiftene.

(©NTB)

Flere nyheter: