Menu
Canada og India er i en krevende diplomatisk konflikt etter anklagen fra statsminister Justin Trudeau om at India var innblandet i drapet på en sikh-leder. Foto: Sean Kilpatrick / AP / NTB

Canada henter diplomater hjem fra India etter trusler

Canada reduserer antallet diplomater i India etter trusler i sosiale medier. Landene er for tiden i en krevende konflikt.

Av NTB | 21.09.2023 11:13:34

Kriminalitet og rettsvesen: – I lys av den nåværende situasjonen, hvor spenningene har økt, tar vi grep for å sørge for at diplomatene våre er trygge, skriver Canadas ambassade i India.

– Som et resultat av dette, og som et føre-var-tiltak, har vi bestemt å midlertidig justere på stabens tilstedeværelse i India, heter det.

Canadas statsminister Justin Trudeau sa nylig at han personlig tok opp bekymringene med Indias statsminister Narendra Modi på G20-toppmøtet i India tidligere denne måneden.

– På grunn av sikkerhetssituasjonen i Canada, og fordi den canadiske regjeringens ikke handler, har vi stoppet visumtjenesten midlertidig, sier talspersonen.

Avgjørelsen gjelder også elektroniske visumsøknader.

Onsdag oppdaterte India reiserådene til Canada og advarer sine borgerne om «økende anti-indiske aktiviteter og politisk motivert hatkriminalitet».

Indiske myndigheter uttaler at det er maktpåliggende at Canada reduserer antall medarbeidere så det blir likevekt i tallet på utenriksmedarbeidere i de respektive land.

– Deres antall her er veldig mye høyere enn vårt i Canada. Jeg forventer at det blir en reduksjon, sier talspersonen.

Sikhlederen som ble drept, Hardeep Singh Nijjar, var en aktivist som kjempet for at sikher skal få uavhengighet fra India. India omtaler ham som en terrorist.

Forholdet mellom de to landene er anspent etter at Canada har anklaget India for å være involvert i drapet på sikh-lederen og aktivisten Hardeep Singh Nijjar. India avviser påstandene.

Torsdag melder India at de midlertidig stanser å utstede innreisevisum til canadiske borgere. Indiske myndigheter begrunner det med sikkerhetsrisiko for sine medarbeidere i Canada som arbeider med visumprosessen

Det er ikke opplyst hvor mange canadiske diplomater som nå forlater India.

(©NTB)

Flere nyheter: