Menu
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Ekspertutvalg foreslår sterkere tematisk organisering innen psykisk helsevern

Et ekspertutvalg har identifisert fire pasientgrupper som kan ha nytte av et mer spesialisert tilbud innen psykisk helsevern.

Av NTB | 15.09.2023 12:52:29

Politikk: I rapporten «Forenkle og forbedre» beskriver utvalget hvordan psykisk helsevern kan organiseres. Hensikten er at behandling gis målrettet, at pasientene skal få rask tilgang på riktig kompetanse og effektiv behandling av god kvalitet.

De trekker fram fire pasientgrupper som kan ha nytte av et mer spesialisert tilbud enn det som er tilgjengelig i dag: Pasienter med spiseforstyrrelser, pasienter med ADHD, pasienter med psykoselidelser og pasienter med stemningslidelse (bipolar lidelse og depressive lidelser).

– Regjeringen vil at flere skal få hjelp. En av utfordringene er hvordan helsehjelpen er organisert. Derfor bestilte vi denne rapporten som gir viktige råd om hvordan vi kan organisere helsehjelpen bedre, skriver Kjerkol i en pressemelding.

– ­I psykisk helsevern trenger vi ikke masse dyrt medisinsk utstyr, men vi trenger å investere i fagfolkene. Det er viktig for at folk skal møte den beste kompetansen uansett hvor i landet de bor, og at det er attraktivt for fagfolk å jobbe i psykisk helsevern, påpeker Kjerkol.

Utvalget har foreslått tiltak innenfor fire områder for å styrke spesialkompetansen: kommunale tilbud og samhandling, inntak og utredning i psykisk helsevern, prinsipper for tematisk organisering av behandlingstilbudet og system for kunnskap og kvalitet.

Utvalget har vært ledet av Benedicte Thorsen-Dahl, divisjonsdirektør psykisk helsevern ved Sykehuset Innlandet. Rapporten ble overlevert til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) fredag.

Utvalget mener en mer tematisk organisering også vil øke mulighetene for fagutvikling og opprettholdelse av viktig spesialkompetanse over tid.

(©NTB)

Flere nyheter: