Menu
Russlands president Vladimir Putin (t.v.) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møttes i Sotsji i Russland mandag. Nå advarer Erdogan mot å marginalisere Russland i kornsamtalene. Foto: Alexei Nikolskij / AP / NTB

Erdogan advarer mot å «marginalisere» Russland i samtaler om kornavtalen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at det skal holdes nye samtaler om en kornavtale mellom Ukraina og Russland.

Av NTB | 10.09.2023 16:24:36

Økonomi og næringsliv: – Ingen prosess som marginaliserer Russland i kornavtalen for Svartehavet vil være levedyktig, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på en pressekonferanse etter at G20-toppmøtet i New Delhi ble avsluttet søndag.

Russland nektet i juli å gå med på å forlenge kornavtalen med Ukraina som skal sikre at korn kan eksporteres trygt via Svartehavet. Den ble framforhandlet med hjelp fra FN og Tyrkia.

Siden da har Russland gjentatte ganger angrepet Ukrainas havneinfrastruktur.

Erdogan sier at representanter for Russland, Ukraina og FN skal holde et møte om en kornavtale, men sier ikke noe om når eller hvor.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gjentok søndag at de er villige til å gå med på en avtale når alle deres betingelser blir imøtekommet.

Han avviser samtidig løsningsforslaget fra FNs generalsekretær António Guterres som ble kjent fredag.

I et brev til Lavrov som nyhetsbyrået DPA fikk se, skriver Guterres at Russland igjen kan bli koblet til det internasjonale betalingssystemet Swift og opprette et datterselskap av den russiske landbruksbanken.

Det kan gjøre det mulig å få i gang noe eksport av russisk gjødsel og landbruksprodukter i løpet av 30 dager, ifølge Guterres.

Russland krever i stedet at selve den russiske landbruksbanken skal kobles til Swift og at andre sanksjoner fra Vesten også skal lempes på.

(©NTB)

Flere nyheter: