Menu
Foto: NAV Rogaland

Svak økning i antall helt ledige i juli

Antallet helt ledige arbeidssøkere i Rogaland økte i juli. Samtidig gikk det totale antallet arbeidssøkere ned. Naturlige sesongvariasjoner er forklaringen ifølge NAV.

Av Egil M Solberg | 28.07.2023 12:32:16

Arbeidsmarked: – Naturlige sesongvariasjoner er forklaringen, sier direktør i NAV Rogaland, Merethe P. Haftorsen.

Ved utgangen av juli er det registrert 6 247 arbeidssøkere i Rogaland. Det inkluderer helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak. Av disse er 4 356 helt ledige, tilsvarende 1,7 prosent av arbeidsstyrken. Sammenlignet med i fjor er det en svak økning på 3 prosent. 1 383 personer, tilsvarende 0,5 prosent av arbeidsstyrken, er registrert som delvis ledige. På landsbasis er 1,8 prosent helt ledige, og 0,6 prosent delvis ledige.

Fra forrige måned øker antallet helt ledige med 325 personer, mens antallet delvis ledige går ned med 345 personer. Justert for naturlige sesongvariasjoner holder imidlertid antallet helt ledige seg på samme nivå som forrige måned.

– Det er vanlig at antallet helt ledige øker i juli, og skyldes naturlige sesongvariasjoner. Det kan for eksempel være avsluttede prosjekter, eller nyutdannede studenter som registrerer seg som arbeidssøkere. Det er imidlertid viktig å understreke at ledigheten fortsatt er på et lavt nivå, sier direktør i NAV Rogaland, Merethe P. Haftorsen.

– Samtidig er det flere innenfor reiseliv, overnatting og serviceyrker som går fra å jobbe deltid til å jobbe fullt i juli, som følge av økt aktivitet. Det er med på å forklare hvorfor vi ser en betydelig nedgang i antall delvis ledige, forklarer Haftorsen.

Flest helt ledige er det innen serviceyrker (433), industriarbeid (430) og reiseliv og transport (426).

Sandnes har i juli høyest ledighet med 2,0 prosent, etterfulgt av Stavanger og Randaberg med 1,9 prosent. Eigersund og Strand har 1,8 prosent, mens Haugesund har 1,7 prosent. Av de mest befolkningsrike kommunene har Karmøy lavest andel med 1,3 prosent.

2 478 utlyste stillinger

I juli ble det utlyst 2 478 ledige stillinger i Rogaland. Det er omtrent på samme nivå som samme periode i fjor. Flest utlyste stillinger var det innenfor helse, pleie og omsorg, med 638 ledige stillinger. I juli var det også mange ledige stillinger innen bygg og anlegg, og butikk- og salgsarbeid, med henholdsvis 346 og 256 ledige stillinger.

– Til tross for at det er fellesferie og litt lavere aktivitet enn normalt, er det gledelig å se at det ble utlyst 2 478 ledige stillinger. Det gir gode muligheter for de som står utenfor arbeidslivet, sier Haftorsen.

Detaljer

Flere nyheter: