Menu
Haugesund er blant kommunene i distriktet med den beste eldreomsorgen. Det sier Ordfører Arne-Christian Mohn (Ap). Foto: Fredrik Solstad/NTB

Bekjemper ensomhet i Haugesund

Beboerne på omsorgsboliger ved Bjørgene og Helsehuset i Haugesund får nå tilbud om besøk av et nytt trivselsteam, som skal forebygge ensomhet.

Av Egil M Solberg | 04.07.2023 14:50:44

Trivsel: I sommer starter avdelingen for kultur, idrett og frivillighet i Haugesund kommune opp et nytt prosjekt i eldreomsorgen.

Prosjektet startet opp i slutten av juni, og vil vare i seks uker.

Trivselsteamet er satt sammen av fire unge personer, som skal dra på besøk til beboerne, og stå for både ‘en til en’-besøk og felles sammenkomster på omsorgsboligene.

De siste årene har det blitt klart at mange eldre sliter med ensomhet og monotone dager, og det sosiale behovet er enormt. Trivselsteamet skal skape en opplevelse av fellesskap og inkludering, hvor færre eldre skal tilbringe dagene alene. Målet med prosjektet er å skape økt livskvalitet og generell helsefremming, gjennom aktivitet og sosialisering.

Trivselsteamet er satt sammen av Bergljot Johanna Apeland Kvæstad, Tuva Roa, Isayes Abebe Urge og Ane Gaard Hansen. De unge er spente på sin nye sommerjobb.

– Ensomhet er noe som kan ramme alle, og særlig de eldre. For å ha en god psykisk helse, må man være sosial. Jeg tror prosjektet kan være et viktig bidrag inn i de eldres hverdag, og er spent på å bli kjent med beboerne! Sier Bergljot.

Bergljot Kvæstad er nå ferdig med sin skolegang på Skeisvang VGS, og har denne sommeren fått sommerjobb i Haugesund kommunes trivselsteam. Hun har erfaring fra hjemmetjenesten fra før, men hun tror det nye prosjektet kan by på en ny og annerledes tilnærming til brukerne. Også Tuva, som starter i tredje klasse ved dramalinjen på Skeisvang VGS, gleder seg til oppstart.

– Prosjektet er helt nytt for Haugesund, og vi får en unik sjanse til å gjøre en forskjell for en allerede sårbar gruppe. Vi håper mange ønsker å delta, og at vi gjennom sommeren ser at en mer sosial og aktiv hverdag kan bli viktig for de som bor i omsorgsboligene, sier Tuva

Leder for kultur fellestjenester Randi Lofthus i Haugesund kommune forteller at:

– Sommerprosjektet med «Trivselsteam» oppsto som en del av Kultur, idrett og frivillighets arbeid for livskvalitet og meningsfull fritid for alle aldre i befolkningen. Vi har formet tilbudet i sommer sammen med virksomhetsområdet Helse og sosiale tjenester.

– Vi håper at tilbudet sprer glede og er med å forebygge ensomhet for en utsatt gruppe eldre i sommer. Dette er også en del av en mer helhetlig plan i vårt virksomhetsområde, der vi satser på å gi flere muligheter for jobb til unge mennesker som gjerne ikke har så sterk tilknytning til arbeidslivet enda. I sommer har rundt 20 unge fått sommerjobb i vårt område. Trivselsteamet som har fire ansatte får jobbe selvstendig og kreativt, men har faglig støtte fra både vår avdeling og helsetjenestene.

Flere nyheter: