Menu
Aksjon mot ulovlig fritidsfiske Skjermdump: Fiskeridirektoratet
Skjermdump fra Fiskeridirektoratet

Beslagla 125 ulovlige fiskeredskaper

125 ulovlige fiskeredskaper ble beslaglagt under en omfattende aksjon på Vestlandet. De fleste redskapene som ble beslaglagt var ulovlige teiner. Kontrollørene var blant annet innom Stord og Bømlo.

Av tomas | 12.06.2023 12:04:13

Fritidsfiske: Fiskeridirektoratet har har sammen med Statens naturoppsyn og Kystvakten hatt en fellesaksjon på Sør-Vestlandet hvor de beslagla 125 ulovlige fiskeredskaper.

Kontrollen ble gjennomført fra Stavanger til Austevoll i nord. De var også innom Stord og Bømlo i aksjonen som pågikk i fire dager. De fleste beslagene var ulovlige teiner, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Det er innlevert 40 politianmeldelser, der 31 er med kjent eier og ni med ukjent eier.

– Brudd på regelverket til utforming av fluktåpninger og rømmingshull er en gjenganger. Mange har såkalte flapreluker som fluktåpning. Dette er luker som er montert på teinene, der en kan skifte mellom seks cm og åtte cm åpning. Disse skal væra fastlåst og sikret i lovlig posisjon, noe mange ikke etterlever.

Spøkelsesfiske: I tillegg til ulovlige redskaper kom kontrollørene også over teiner som hadde stått i sjøen langt ut over røktingsplikten, som er en uke dersom ikke annet er opplyst.

– Vi fant blant annet en lenke med fire teiner som trolig har stått i sjøen i om lag to år. Den ene teinen var det en levende hummer i, som vi kunne sippe fri. Det er viktig at folk melder inn tap dersom de mister redskap. Det kan enkelt gjøres i Fritidsfiske-appen, skriver inspektør Wenche Marie Johannesen i Fiskeridirektoratet..

Fiskeridirektoratet har i år lansert nettkurset «Skitt fiske» som alle fritidsfiskere som fisker med faststående redskap bør ta. Kurset fokuserer blant annet på tips for å unngå tap av redskap.

Varsler hyppige kontroller:
Det ble også beslaglagt to garn som var i strid med nedsenkingspåbudet. I perioden 1. mars til og med 30. september skal flytegarn med større maskevidde enn 32 millimeter senkes tre meter under overflaten.

– Resultatet viser at det trolig skjer mye ulovligheter i fritidsfisket og vi kommer til å ha hyppige kontroller på kysten framover. Vi oppfordrer alle som skal drive fritidsfiske til å sette seg inn i regelverket. Dette finner du enkelt på nettsidene til Fiskeridirektoratet eller på Fritidsfiskeappen, seier Wenche Marie Johannesen.

Du kan lese mer om kurset «Skitt fiske» her.

Se også video fra Fiskeridirektoratet:

https://youtu.be/jpf_ff8zzkk

Flere nyheter: