Menu
Den belarusiske menneskerettsaktivisten og nobelprisvinneren Ales Bjaljatski er dømt til ti års fengsel. Bjaljatski vant Nobels fredspris for 2022, sammen med ukrainske Senteret for borgerrettigheter (CCL) og russiske Memorial. Foto: Vitalij Pivovartsjyk / Belta Pool Photo via AP / NTB

Fredsprisvinner Ales Bjaljatski dømt til ti års fengsel i Belarus

Den belarusiske menneskerettsforkjemperen og fredsprisvinneren Ales Bjaljatski dømmes til ti års fengsel, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Av NTB | 03.03.2023 10:25:48

Kriminalitet og rettsvesen: Bjaljatski og to av hans medarbeidere er tiltalt for å ha smuglet penger inn i Belarus og finansiering av demonstrasjoner. Medarbeiderne er idømt ni og sju års fengsel.

Bjaljatski har erklært seg ikke skyldig, og hans allierte anser fengslingen og tiltalen som en form for hevn fra regimet for Bjaljatskis menneskerettighetsarbeid.

60-åringen er den mest framtredende av de mange belaruserne som er blitt arrestert i etterkant av de store demonstrasjonene mot president Aleksandr Lukasjenko og hans regime sommeren 2020.

Menneskerettsgrupper mener det nå er rundt 1.500 politiske fanger i landet.

Reiss-Andersen sier at dommen er politisk motivert og påpeker videre at den også er en tragedie for Bjaljatski på personlig plan.

– Den viser også at regimet i Belarus ikke tolererer ytringsfrihet og opposisjon. Vi beklager at han må fortsette sin kamp ved å holdes fengslet, sier Reiss-Andersen.

Også Helsingforskomiteen reagerer sterkt på dommen.

– Den norske Helsingforskomité er ikke overrasket, men like fullt rystet over kynismen som ligger bak dommene som nettopp ble utstedt til våre belarusiske venner i Minsk, sier generalsekretær Berit Lindeman.

– Dommen har ingenting med strafferett å gjøre, men må anses som en direkte ordre til dommeren fra Lukasjenko, sier Lindeman.

Dommen ble møtt med sterk kritikk fra blant annet FN, EU, Tyskland og Polen. Også Norge fordømmer dommen.

– Lukasjenko-regimets skinnprosesser er et åpenbart misbruk av rettssystemet. Norge krever at alle politiske fanger blir løslatt umiddelbart, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

– Dette er en falsk rettssak. Vi må gjøre alt vi kan for å kjempe mot denne skammelige urettferdigheten og frigjøre dem, sier hun i en uttalelse.

Bjaljatski vant Nobels fredspris for 2022, sammen med ukrainske Senteret for borgerrettigheter (CCL) og russiske Memorial.

Han har vært fengslet uten dom siden 2021 og kunne dermed ikke motta Nobels fredspris personlig. Hans kone Natallia Pintsjuk måtte holde nobelforedraget.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen omtaler Bjaljatski som en av de fremste forsvarerne av demokrati, frihet og menneskerettigheter i Belarus.

Helsingforskomiteen sier at rettssaken mot de tre mennene «oppfyller alle kriterier for en farse», og at den er et «oppkok av falske anklager».

Også den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, som lever i eksil i Litauen, reagerer kraftig på dommen.

Flere nyheter: