Menu
Israels regjering trosser FN-resolusjoner og kritikk fra omverdenen og varsler bygging av tusenvis av nye boliger i de okkuperte palestinske områdene, som her i Eli på Vestbredden. Foto: AP / NTB

USA vil ikke ha FN-resolusjon om israelske bosetninger

USA kritiserer Israels beslutning om å etablere flere bosetninger, men er lite lystne på en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som fordømmer dette.

Av NTB | 16.02.2023 23:35:36

Krig og konflikter: Et utkast til resolusjon ført i pennen av De forente arabiske emirater ligger nå på bordet i Sikkerhetsrådet. Teksten krever øyeblikkelig stans i all israelsk byggeaktivitet i de okkuperte palestinske områdene.

Ordlyden i utkastet er dermed langt på vei i samsvar med Sikkerhetsrådets resolusjon fra 2016, som også slo fast at bosetningene er ulovlige og i strid med folkeretten, og som krevde øyeblikkelig byggestans.

USA har sterkt kritisert Israels varslede byggeplaner og mener de undergraver mulighetene for å etablere en palestinsk stat, men Biden-administrasjonen ønsker likevel ikke en slik resolusjon i Sikkerhetsrådet

– Verken aktiviteten i bosetningene, eller forslaget om en slik resolusjon, er hjelpsomme. De fjerner oss ytterligere fra en framforhandlet tostatsløsning, sier en talsperson for amerikansk UD, Vedant Patel.

Ifølge diplomatiske kilder vil Sikkerhetsrådet likevel stemme over en slik resolusjon, noe som trolig skjer mandag. Om USA da velger å avstå fra å stemme, slik de gjorde da resolusjonen ble vedtatt i 2016, eller om de velger å legge ned veto, gjenstår å se.

(©NTB)

Flere nyheter: