Menu
Statsminister Ulf Kristersson ber svenskene se alvoret i situasjonen landet nå står oppe i. Foto: AP / NTB

Kristersson: Ingen andre spørsmål er nå viktigere for Sverige enn Nato-medlemskap

Ingen andre spørsmål er nå like viktige nasjonalt og sikkerhetsmessig for Sverige, som Nato-medlemskap, sier statsminister Ulf Kristersson.

Av NTB | 24.01.2023 18:25:10

Undre en hastig sammenkalt pressekonferanse tirsdag kveld, oppfordret Kristersson alle svensker til å se alvoret i situasjonen.

– Dette er det verste vi har vært med på siden andre verdenskrig, det truer vårt demokrati og det truer freden, sa Kristersson, med henvisning til krigen i Ukraina og den trusselen den også utgjør for Sverige og resten av Europa.

Kristersson understreket videre viktigheten av svensk Nato-medlemskap og minte om at seks av åtte politiske partier i den svenske riksdagen er tilhengere av dette.

– Men la oss ikke være naive. Det fins krefter både i og utenfor Sverige som vil forhindre oss fra å bli Nato-medlem, sa Kristersson.

– Vi ser at det fins provokatører som forverrer Sveriges relasjon til andre land, noe som leder til at svensk Nato-medlemskap blir forsinket, fortsatte han, men uten å nevne Tyrkia ved navn.

Tyrkia avlyste tirsdag et planlagte møte med Sverige og Finland om landenes Nato-søknader i februar, og fra finsk hold ble det antydet at landet nå vurderer å gå inn i Nato uten Sverige.

Kristersson sier at han har forståelse for dette, men understreker at dette trolig bare blir aktuelt dersom Sverige permanent blir holdt utenfor Nato.

– Vi står fast på at Finland vil gå med i Nato sammen med Sverige, og at Nato-landene ser våre søknader under ett, sa han.

Flere nyheter: