Menu
Foto: Torstein Bøe / NTB

– Virkelighetsfjern næringsminister

Flere næringsdrivende på Haugalandet har kommentert de siste utspillene fra næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i dag. Fremstillingen hans kjenner ikke folk seg igjen i.

Av Egil M Solberg | 04.01.2023 20:36:07

Politikk-kommentar: Vi har i Radio Haugaland skrevet mange kommentarer om strømkrisen de siste månedene, noe som også gir oss en rekke spørsmål og kommentarer fortløpende.

Etter at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i dag svarte på spørsmål i Stortinget, lot ikke kommentarene vente på seg.

Vestre viste til at regjeringen har satt inn flere tiltak, som en tilskuddsordning og satt ned elavgiften. Hovedbjelken i strømordningen er likevel fastpris, noe som han så langt ikke har lykkes med.

Få bedrifter har villet inngått disse avtalene, da de vurderes å være alt for dårlige. Det er bred enighet blant opposisjonspartiene på Stortinget om at fastprisprosjektet har feilet.

Fastpris

Næringsministeren forklarte at fastpris ikke var en god idé fordi det ville føre til at folk ville bruke langt mer strøm og at dette ville føre til strømrasjonering.

Hva?

Dette utsagnet er det mange som reagerer sterkt på. For det første klarte vi oss uten de nye utenlandskablene frem til mai 2021. Frem til den tid hadde vi aldri hørt om noe risiko for strømrasjonering. Hvordan mener da næringsministeren at utenlandskablene nå vil få folk til å gå amok med strømforbruket?

I 2020 var strømprisene vesentlig lavere enn i 2021, uten at det medførte kraftig økning i folks strømforbruk eller fare for strømrasjonering. Fyllingsgraden i norske vannmagasin er nå også tilfredsstillende. Så hva er det næringsministeren snakker om?

LES OGSÅ: Strømprisene stiger igjen i morgen

Statsministeren Jonas Gahr Støre har selv opplyst at regjeringen nå ser på FRP sitt forslag fra våren i fjor om å innføre restriksjoner på eksporten når vannmagasinene har lav vannstand. Dersom vi da i langt større grad skal bruke kraftproduksjonen i landet, burde ikke dette være noe problem.

Mange er skuffet over at næringsministeren argumenterer, som fremstår som bortforklaringer. Det kan virke som om regjeringen ikke vil innrømme at de har tatt feil. Nå vil de ikke innføre bedre tiltak foreslått fra andre partier.

LES OGSÅ: Fastprisavtaler blir ikke billigere

Flere nyheter: