Ny rekord for lokal mat og drikke
Omsetningen av lokalmat og -drikke setter ny rekorder i 2025. Omsetningen øker til 13,55 milliarder kroner, opp 1,26 milliarder fra året før.
Økonomi og næringsliv: Økningen er totalt på 10,25 prosent fra 2024, viser ferske tall fra Stiftelsen Norsk Mat.
Omsetningen i dagligvare øker til 6,45 milliarder kroner, en vekst på 7,2 prosent.
Storhusholdningsmarkedet – som inkluderer hoteller, restauranter og kantiner – løfter i tillegg lokalmatomsetningen til 7,1 milliarder kroner, en økning på 13,3 prosent.
– Lokalmat vokser betydelig raskere enn matmarkedet generelt. Det viser at forbrukerne ønsker kvalitet, opprinnelse og norske råvarer, sier statssekretær Hanne-Berit Brekken (Ap) i Landbruks- og matdepartementet.
– Lokalmat og drikke er blitt en naturlig del av kantiner, skoler, sykehjem og offentlige virksomheter som nå i større grad tar inn disse produktene, sier Anne Mette Johnsen, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat.
Tallene viser også store regionale forskjeller. Troms og Innlandet skiller seg ut som de fylkene hvor lokalmat står sterkest per innbygger.
– I flere regioner er lokalmat nå blitt en større del av hverdagskosten – ikke bare et nisjeprodukt. Det styrker arbeidsplasser og norsk matkultur, sier Johnsen.
(©NTB)








