Menu
En død person blir tatt hånd om av redningsarbeidere ved Cutro i Sør-Italia. Over 30 mennesker omkom da en migrantbåt forliste søndag. Foto: Giuseppe Pipita / AP / NTB

59 døde da seilbåt med migranter forliste i Italia

Minst 59 mennesker omkom da en migrantbåt forliste ved kysten av Sør-Italia søndag. Elleve barn og en baby er blant de døde.

Av NTB | 26.02.2023 22:45:48

Ulykker og naturkatastrofer: – Dette er en enorm tragedie, sier ordfører Vincenzo Voce i den vesle byen Crotone til kringkasteren RAI.

Redningsarbeidere jobbet søndag morgen med å ta hånd om døde mennesker som drev i land på en strand ikke langt fra Crotone. 27 omkomne ble funnet her, ifølge nyhetsbyrået Ansa.

En lokal prest velsignet de døde mens de fortsatt lå på stranden.

Andre ofre for ulykken ble funnet i sjøen utenfor stranden ved Steccato di Cutro i regionen Calabria.

Migrantene befant seg i en seilbåt bygd i tre, som skal ha dratt fra Tyrkia for noen dager siden.

I dårlig vær kjørte den på klipper eller rev da den nærmet seg land ved daggry søndag. Om bord skal det ha vært migranter og flyktninger fra Afghanistan, Iran, Somalia og Pakistan.

Blant de døde er det en baby og elleve andre barn, ifølge nyhetsbyrået AGI. Babyen skal være noen få måneder gammel.

Pave Frans sier han ber for de overlevende og dem som er savnet. EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen kaller ulykken en tragedie og mener EU må jobbe hardere med reform av asylregler.

– Mange av disse migrantene kom fra Afghanistan og Iran. De var på flukt fra svært vanskelige forhold, sier Italias president Sergio Mattarella.

Han oppfordrer til sterkere internasjonal innsats for å bekjempe krig, forfølgelse, fattigdom og andre årsaker til migrasjon.

– Tiden er inne for å bli enige om rettferdige og effektive tiltak for å unngå flere tragedier, sier FNs flyktningsjef Filippo Grandi.

– Det er en forbrytelse å sende av gårde en knapt 20 meter lang båt med 200 mennesker om bord og dårlige værvarsler, sier Italias statsminister Giorgia Meloni.

Hun sørger over de mange døde, heter det i en uttalelse fra hennes kontor. Hun ønsker å forhindre lignende tragedier ved å hindre båter med migranter i å ta seg over Middelhavet.

Kritikere mener dette vil øke risikoen for nye drukningsulykker i Middelhavet.

Så langt i år har nesten 14.000 migranter og flyktninger ankommet Iralia sjøveien, ifølge landets innenriksdepartement. Dette er en oppgang fra 5.200 i samme periode i fjor.

Søndag ble en av de overlevende fra seilbåten pågrepet, etter å ha blitt utpekt som menneskesmugler av andre som var om bord.

Til sammen er 59 mennesker så langt bekreftet døde, opplyser provinsmyndighetene. Minst 81 mennesker overlevde ulykken, og 20 er brakt til sykehus.

– Titalls og atter titalls mennesker druknet, inkludert barn. Mange er savnet. Calabria er i sorg etter denne forferdelige tragedien, sier guvernør Roberto Occhiuto, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hvor mange som var om bord i seilbåten, er foreløpig usikkert. Noen kilder har opplyst at over 200 personer var om bord.

Meloni leder ytre høyre-partiet Italias brødre. Regjeringen hennes fikk for bare noen dager siden vedtatt en ny lov som påbyr redningsfartøyer å kun gjennomføre én redningsaksjon av gangen.

Flere nyheter: