Menu
Alexander Sørloth og Norge blir ikke å se i sommerens EM-sluttspill. Dit skal derimot Georgia og Solomon Kverkvelia for aller første gang. Foto: Hanna Johre / NTB

37 europeiske lag har spilt mesterskap siden Norge var med sist

For tolvte gang på rad går et fotballsluttspill for menn uten Norge. Siden 2000 har to tredeler av Uefas medlemsland kvalifisert seg minst én gang.

Av NTB | 14.06.2024 06:33:06

Sport: I disse dager er det 24 år siden Norge deltok i EM. Det var landslagets tredje mesterskap på seks år. Lite tydet da på en sluttspilltørke som skulle komme til å vare i over et kvart århundre.

Norges neste håp blir VM i 2026. Kvalifiseringen dit blir den 13. i rekken etter europamesterskapet som bød på norsk åpningsseier over Spania og exit i gruppespillet.

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har 55 medlemsland. Av disse har 37 tatt seg til VM, EM eller begge deler siden 2000. Sist ut er Georgia.

Den tidligere sovjetrepublikken var i samme pulje som Norge i EM-kvalifiseringen. Laget endte bak Ståle Solbakkens menn og ble bare nummer fire, men tok vare på ekstrasjansen som lå i omspillet i nasjonsligaen. Den muligheten fikk aldri Norge.

– Vi burde ha vært der. Vi var klart bedre enn Skottland i begge kamper i kvalifiseringen, men klarte ikke å komme over målstreken, sa Solbakken etter 1-3-tapet for Danmark nylig.

* 11: England, Kroatia

* 10: Italia, Sveits

* 9: Nederland, Polen

* 8: Danmark, Russland, Sverige

* 7: Belgia, Tsjekkia

* 5: Hellas, Tyrkia, Ukraina

* 4: Serbia, Slovakia, Østerrike

* 3: Irland, Romania, Slovenia, Ungarn, Wales

* 2: Albania, Island, Skottland

* 1: Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Finland, Georgia, Latvia, Nord-Irland, Nord-Makedonia, Serbia-Montenegro (*)

* Montenegro har ikke tatt seg til sluttspill på egen hånd, Serbia har klart det fire ganger.

Årets fotball-EM spilles i sin helhet i Tyskland. Det varer fram til 14. juli.

* 12: Frankrike, Portugal, Spania, Tyskland

* Andorra, Armenia, Aserbajdsjan, Belarus, Estland, Færøyene, Gibraltar, Israel, Kasakhstan, Kosovo, Kypros, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Moldova, Norge, San Marino.

(©NTB)

Flere nyheter: