Menu
Tåregassen hang tungt over flere Paris-gater etter mandagens 1. mai-markering. Foto: AP / NTB

1. mai-markeringen endte med gatekamper i Frankrike

Hundretusenvis benyttet 1. mai-markeringene i Frankrike til å protestere mot den omstridte pensjonsreformen. I flere byer barket anarkister sammen med politiet.

Av NTB | 01.05.2023 18:04:13

Kriminalitet og rettsvesen: Både i Paris og byer som Nantes, Toulouse og Lyon kom det til kraftige sammenstøt mellom svartkledde anarkister og opprørspoliti, som benyttet både tåregass og vannkanoner.

Ifølge lokale medier ble minst 180 mennesker pågrepet, og uroen fortsatte utover ettermiddagen og kvelden etter at den offisielle markeringen av arbeidernes dag var over.

I Paris kastet aktivister fra Extinction Rebellion maling på glassfasaden til motehuset Louis Vuittons museum, og utenfor ærverdige Ritz Hotel haglet det med steiner.

Miljøaktivister brukte også maling på justisdepartementets bygning og eksklusive smykkebutikker rundt Place Vendôme i sentrum av den franske hovedstaden.

Flere banker og butikker fikk vinduer knust, og det ble satt fyr på sparkesykler og busskur. I Toulouse og Lyon ble det også satt fyr på biler.

En rekke streiker pågår nå i Frankrike, og ingenting tyder på at raseriet mot president Emmanuel Macrons pensjonsreform, som ble vedtatt uten nasjonalforsamlingens tilslutning, er i ferd med å gå over.

Meningsmålinger viser at tre av fire franskmenn er misfornøyde med Macron som følge av pensjonsreformen, som blant annet innebærer heving av pensjonsalderen fra 62 til 64 år.

(©NTB)

Flere nyheter: