Menu
Valgkommisjonen i Zimbabwe sier president Emmerson Mnangagwa fikk flertall i valget og dermed fortsetter som landets leder. Foto: AP / NTB

Zimbabwes nyvalgte president avfeier valgfuskanklager

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa fikk flertallet av stemmene i valget og beholder dermed jobben. Opposisjonen kaller det valgfusk.

Av NTB | 27.08.2023 12:54:39

Politikk: – Jeg konkurrerte med dem, og jeg er glad for at jeg vant løpet. De som mener løpet ikke ble gjennomført ordentlig, burde vite hvor de skal dra, sa den nyvalgte presidenten Emmerson Mnangagwa søndag da han avviste kritikken.

Mnangagwa fikk 52,6 prosent av stemmene i valget og fortsetter dermed som president, ifølge landets valgkommisjon. Utfordrer Nelson Chamisa fra opposisjonspartiet CCC fikk 44 prosent av stemmene.

– Det er åpenbart og enormt valgfusk, skriver Chamisa på X, tidligere kjent som Twitter.

CCC sa i forkant av valget at de ikke vil akseptere et «resultat som var raskt sammenfattet uten skikkelig verifisering».

Det er uklart om opposisjonen kommer til å ta valgresultatet til retten. Ifølge Reuters pleier dommerne å ta parti med regjeringspartiet.

Men analytiker Munjodzi Mutandiri i Southern Africa Liaison Office (SALO) sier at opposisjonen hadde hatt mer å tjene på å protestere i gatene enn å gå til retten.

Utenlandske observatører har lagt fram en lang liste med kritikkverdige forhold og fastslått at valget verken innfridde regionale eller internasjonale standarder.

Valget ble holdt onsdag og skulle i utgangspunktet vare en dag, men forsinkelser og problemer med trykking av valgsedler gjorde at det ble forlenget til torsdag.

Mnangagwa overtok som president etter et kupp i 2017 og vant deretter valget i 2018.

(©NTB)

Flere nyheter: