Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Helsingfors der han møtte blant annet statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Javad Parsa / NTB

Zelenskyj utroper 9. mai til Europadagen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har utropt 9. mai til Europadagen – også i Ukraina. Det er også dagen da Russland feirer seieren over Nazi-Tyskland.

Av NTB | 08.05.2023 08:34:07

Politikk: Ettersom klokken allerede hadde passert midnatt i Moskva da andre verdenskrig tok slutt, har russerne siden markert det 9. mai, mens resten av Europa markerer dagen før.

I Ukraina var det tidligere 9. mai som var den store Seiersdagen, men de har flyttet sin markering til 8. mai. Nå gjør president Zelenskyj 9. mai om til Europadagen – slik det også er i EU og andre europeiske land.

– I dag har jeg skrevet under på presidentdekretet og hvert år fra i morgen av vil 9. mai være dagen da vi feirer vårt historiske fellesskap, fellesskapet med alle europeere som beseiret nazismen og som vil beseire russismen, sier Zelenskyj.

Han sier at dagen skal bli kalt Europadagen. Zelenskyj påpeker at Europa har støttet Ukraina i ni år siden Russland startet krigføringen i Øst-Ukraina – og i 439 dager siden den fullskala invasjonen.

EU markerer Europadagen i forbindelse med Schuman-planen, da Frankrikes utenriksminister Robert Schuman i 1950 foreslo kull- og stålunionen som er EUs forløper.