Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har møtt britenes statsminister Rishi Sunak før, her i Kyiv 19. november da Sunak besøkte den ukrainske hovedstaden. Arkivfoto: Den ukrainske presidentens kontor / AP / NTB

Zelenskyj til Storbritannia i dag

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer onsdag på besøk til Storbritannia, opplyser statsminister Rishi Sunak.

Av NTB | 08.02.2023 10:25:37

Politikk: Det er første gang Zelenskyj kommer til Storbritannia siden krigen startet for nesten ett år siden.

Den ukrainske presidenten skal tale i Parlamentet, ha samtaler med Rishi Sunak og besøke ukrainske soldater på treningsleir i Storbritannia, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor onsdag formiddag.

Sunak kunngjorde samtidig at treningen som ukrainske soldater får i Storbritannia, skal utvides til å omfatte jagerflypiloter og marinestyrker.

Ukrainske flygere skal blant annet få opplæring i å fly jagerfly med Nato-standard, noe som har vært et viktig krav fra ukrainsk side.

Storbritannia har sendt våpen og annet militært utstyr til landet for over 2 milliarder pund (nær 25 milliarder kroner) og er blant Ukrainas største militære bidragsytere.

Over 10.000 ukrainske soldater har så langt fått opplæring på militærbaser i Storbritannia.

Zelenskyj talte også til britiske parlamentarikere i mars i fjor, men da ble talen holdt digitalt fra Kyiv. Det var første gang noensinne at en utenlandsk leder talte i Underhuset.

Under besøket i Storbritannia er det også ventet at den britiske regjeringen kommer til å kunngjøre nye sanksjoner mot Russland, melder BBC.

– President Zelenskyjs besøk i Storbritannia er et vitnesbyrd om hans lands mot, besluttsomhet og kamp, og et vitnesbyrd om det ubrytelige vennskapet mellom våre to land, sier Sunak, som lover at Storbritannia kommer til å stå «skulder ved skulder» med Ukraina i en årrekke framover.

Det er Zelenskyjs andre kjente utenlandsreise siden Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor. I desember besøkte han USA, der han blant annet talte i Kongressen.