Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ankommer Jeddah. Foto: Al Ekhbariya / AP / NTB

Zelenskyj til arabisk toppmøte i Saudi-Arabia – Mohammed bin Salman sier seg klar til å mekle

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er i Jeddah for å delta på toppmøtet i Den arabiske liga i Saudi-Arabia.

Av NTB | 19.05.2023 14:24:26

Politikk: – Starter mitt første besøk noensinne til Saudi-Arabia for å fremme bilaterale forbindelser og Ukrainas bånd til den arabiske verden, tvitret presidenten.

Han sier han skal drøfte «politiske fanger på Krim og andre midlertidig okkuperte territorier, fredsinnsats og energisamarbeid». Zelenskyj er invitert av kong Salman som æresgjest på toppmøtet.

– Dessverre er det noen i verden og også her blant dere som vender det andre kinnet til ulovlig annektering, sier han ifølge AFP.

Golfstatene, inkludert Saudi-Arabia har imidlertid gode forbindelser til Russland og stiller seg nøytralt til krigen mot Ukraina.

Kronprins Mohammed bin Salman, som i praksis styrer Saudi-Arabia, sier han er klar til å megle mellom landene.

Etter møtet i Jeddah reiser Zelenskyj videre til G7-toppmøtet i Hiroshima i Japan på et fransk regjeringsfly. Der møter han søndag USAs president Joe Biden og lederne for de øvrige sju største vestlige økonomiene, samt EU.

Assad var helt avhengig av Russland og Iran for å slå ned opprørene og bli sittende ved makten.

De fleste arabiske land støttet forskjellige opprørsgrupper under krigen i Syria, men i de siste månedene har Saudi-Arabia gått i spissen for å få til en dialog og en politisk løsning med Syria. Syrisk TV bemerket også at Assad samtalte med Qatars emir. Qatar har vært blant landene som er mer skeptiske til å slippe Syria inn i varmen.

Zelenskyj ber de arabiske landene om å støtte fredsplanen hans regjering har framsatt.

I Jeddah kan Zelenskyj også komme til å møte Syrias president Bashar al-Assad, en av Russlands nærmeste allierte, som nylig er tatt inn i den arabiske varmen igjen, elleve år etter at han ble kastet ut på grunn av den brutale krigen. Assad ble ønsket hjertelig velkommen av bin Salman fredag ettermiddag.

(©NTB)