Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber Nato-land droppe restriksjonene på våpen som blir gitt til Ukraina. Foto: AP / NTB

Zelenskyj: – Restriksjoner på våpen er galskap

Dropp restriksjonene på våpnene til Ukraina. Det er president Volodymyr Zelenskyjs bønn til Nato-landene.

Av NTB | 11.07.2024 21:03:20

Politikk: Mandag traff en russisk bombe et barnesykehus i Kyiv. Ukraina vet hvilken russisk base missilet ble send fra, men får ikke bruke vestlige våpen til å slå tilbake.

– Crazy, er Zelenskyjs dom over slike våpenrestriksjoner.

– Det er galskap at vi ikke kan svare på slike angrep.

Torsdag stilte den ukrainske presidenten opp på en pressekonferanse på Nato-toppmøtet sammen med Nato-sjef Jens Stoltenberg, i forkant av et møte i Nato-Ukraina-rådet.

Omtrent samtidig med at Zelenskyj fikk ordet, gikk flyalarmen i Kyiv, som for å understreke alvoret i budskapet.

Denne «røde linjen» har seilt opp som den neste kampsaken for Ukraina i Nato.

På toppmøtet har Zelenskyj hatt møter med en rekke lands ledere der han har understreket behovet for å kunne slå til mot mål på russisk territorium.

– Hvis dere ønsker at Ukraina skal vinne denne krigen, hvis vi skal kunne forsvare vårt land, må alle restriksjoner heves, slår den ukrainske presidenten fast.

– Det er viktig å huske hva dette er – en aggresjonskrig som Russland startet. Ukraina har rett til å forsvare seg. Retten til selvforsvar inkluderer også retten til å angripe militære mål på russisk territorium, sier han.

Ifølge Stoltenberg har noen land nå fjernet noen av restriksjonene, mens andre land ikke har restriksjoner i det hele tatt.

Norge er blant landene som ikke har lagt restriksjoner på våpnene til Ukraina, deriblant F-16-flyene som snart er på vei.

Også flere andre land, som Tyskland, har lettet noe på restriksjonene, særlig etter de mange angrepene mot storbyen Kharkiv, som ligger like ved grensa til Russland.

– Ukraina vil gjøre alt som står i vår makt for å sikre at den dagen kommer da Nato sender en invitasjon. Jeg er sikker på at det vil skje, sier han.

I år som i fjor ble det ikke sendt en formell invitasjon, men Zelenskyj gjentok ikke fjorårets skuffelse på pressekonferansen.

– Vi har fått sterke formuleringer når det gjelder Ukrainas uavvendelige ferd mot Nato. Hvert skritt bringer oss nærmere medlemskap, sier han.

I slutterklæringen fra Nato-toppmøtet som ble vedtatt onsdag, heter det at Ukrainas vei mot Nato-medlemskap er irreversibel.

Flere Nato-land, deriblant USA, nekter Ukraina å bruke deres våpen til å angripe langt inne på russisk jord i frykt for at det vil trekke dem inn i krigen.

Han får støtte av Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Zelenskyj sier også at han er sikker på at Ukraina kommer til å bli medlem av Nato.

(©NTB)

Flere nyheter: