Menu
Tsjekkias statsminister Petr Fiala sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Praha fredag. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Zelenskyj: Opp til USA om Ukraina får langdistansevåpen

På besøk i Tsjekkia gjentok Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sin bønn til vestlige land om å sende langdistansevåpen til bruk mot russiske styrker.

Av NTB | 07.07.2023 10:53:04

Økonomi og næringsliv: – Uten langdistansevåpen er det vanskelig å gjennomføre offensive operasjoner, men også å forsvare oss, sa Zelenskyj på en pressekonferanse med Tsjekkias statsminister Petr Fiala.

Ifølge Zelenskyj avhenger det av USA hvorvidt Ukraina får tilsendt langdistansevåpen eller ikke, men han la til at landet hans også er i dialog med andre vestlige allierte.

– Vi snakker med USA om leveranser av langdistansesystemer. Det avhenger bare av dem nå, sa Zelenskyj.

Zelenskyj er på lynvisitt i Natos østflanke for å presse på for ukrainsk medlemskap i alliansen og for å be om mer våpen. Torsdag var han i Bulgarias hovedstad Sofia, og senere fredag skal han etter planen til Istanbul i Tyrkia.

Ifølge Zelenskyj har Tsjekkia gitt Ukraina like mye militærhjelp som andre og mye større europeiske land har gjort. På turen fikk han med seg lovnader om ytterligere hjelp, denne gang i form av angrepshelikoptre og ammunisjon.

Ifølge Fiala skal Tsjekkia gjøre flere hundre tusen patroner klart til Ukraina de kommende månedene. Han lover også å bidra til å lære opp ukrainske soldater til å fly F-16 jagerfly.

Fiala sier at Tsjekkia støtter et framtidig ukrainsk EU-medlemskap og vil ønske landet velkommen i Nato så fort krigen er over.