Menu
President Volodymyr Zelenskyj på talerstolen i Singapore. Foto: Vincent Thian / AP / NTB

Zelenskyj mener Kina prøver å motarbeide fredskonferanse

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager Kina for å motarbeide fredskonferansen i Sveits og ber flere land om å delta.

Av NTB | 02.06.2024 18:02:59

Krig og konflikter: Da han talte til pressen etter en sikkerhetskonferanse i Singapore sa Zelenskyj at Kina, i motsetning til USA, forsøker å overtale land til å ikke delta, og at de jobber for å motarbeide fredskonferansen.

Tidligere søndag uttrykte han skuffelse over at noen land ennå ikke har lovet å komme til konferansen i Sveits 15. og 16. juni. Han sa også at det fantes land som forsøkte å hindre deltakelse på den sveitsiske konferansen. Han nevnte imidlertid ingen konkrete land.

Sveits har forsøkt å overtale Kina til å bli med, men landet har antydet at de ikke vil delta. Begrunnelsen er at Russland ikke er med.

Konferansen er ment å bidra til å få slutt på krigen, men uten at Russland, som startet krigen ved å invadere Ukraina, er invitert.

Kinas forsvarsminister Dong Jun deltar på konferansen i Singapore og holdt selv et innlegg tidligere søndag, men han satt ikke i salen da Zelenskyj talte. Kina har så langt ikke kommentert Zelenskyjs uttalelser.

– Tiden løper ut, og barna vokser opp i Putin-landet der de blir oppdratt til å hate hjemlandet sitt, sa Zelenskyj.

Jo større deltakelse, jo større sannsynlighet er det for at Russland vil lytte, mener han.

I midten av mai opplyste Sveits at rundt 50 land hadde meldt seg på konferansen, om lag halvparten av dem land utenfor Europa.

– En fredsprosess uten Russland er ikke mulig, sier Sveits’ regjering i en uttalelse i mai.

Zelenskyj har tidligere også uttrykt skuffelse over at USAs president Joe Biden ennå ikke har sagt at han selv vil være til stede på konferansen.

Foran over 500 delegater fra rundt 40 land lovet Zelenskyj i Singapore at Ukraina er villig til å lytte til ulike forslag og tanker som hva som må til for å oppnå fred.

Ifølge Zelenskyj har Ukraina forslag som vil bidra til at konferansen i Sveits skaper et grunnlag for fred. Både atomsikkerhet, matsikkerhet, løslatelse av krigsfanger og retur av ukrainske barn som er blitt bortført av Russland, står på dagsordenen, ifølge presidenten.

Russisk deltakelse på konferansen i Sveits ville neppe vært akseptabelt for Ukraina, men Sveits har understreket at Russland er nødt til å bli involvert i en eventuell fredsprosess.