Menu
1. januar 2014 samlet minst 100.000 demonstranter seg på Maidan-plassen i Kyiv. Arkivfoto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB

Zelenskyj: – Maidan-protestene for ti år siden var den første seieren i dagens krig

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at de prodemokratiske protestene på Maidan-plassen i Kyiv for ti år siden var landets første seier i dagens krig.

Av NTB | 21.11.2023 10:39:57

Politikk: Rundt 100 sivile demonstranter ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker under protestene i hovedstaden, som brøt ut mot slutten av 2013. Maidan-protestene førte til slutt til at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt.

– Den første seieren i dagens krig skjedde. En seier mot likegyldighet. En seier som kom fra mot, sier Zelenskyj i en uttalelse tirsdag for å markere at det er ti år siden den flere måneder lange protestbevegelsen.

Det var da Janukovitsj skrotet en handelsavtale med EU at protestene brøt ut, og det utløste også en separatistkonflikt øst i Ukraina. I tillegg ble Krim-halvøya okkupert av russiske styrker kort tid etter.

– År etter år, steg for steg, gjør vi vårt beste for å sikre at vår stjerne skinner i stjernesirkelen på EU-flagget, som symboliserer et samlet europeisk folk. Ukrainas stjerne, sier han.

Tidligere i november gikk EU-kommisjonen inn for å starte formelle medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova.

EU-president Charles Michel er tirsdag i Kyiv for å markere tiårsdagen for Maidan-protestene.

– Godt å være tilbake i Kyiv blant venner, skriver Michel i sosiale medier.

– Modige mennesker i alle aldre gikk ut i gatene for frihet, for tilnærming til Europa, og betalte for det med livet, sa han.

Besøket er det andre siden Pistorius tiltrådte i februar, og han sier at besøket skjer for å love ytterligere støtte fra Tyskland til Ukraina.

Russland beskriver på sin side Maidan-protestene som et kupp sponset fra utlandet.

– Det faktum at det var betalt fra utlandet har blitt erkjent, direkte og indirekte, av de ansvarlige. Det er ingen hemmelighet, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov.

Zelenskyj berømmet i uttalelsen sin landets framgang mot EU-medlemskap siden Russlands invasjon i fjor.

Også Tysklands utenriksminister Boris Pistorius er i Kyiv for å delta i Maidan-markeringen. Han la ned blomster ved et provisorisk minnesmerke for de drepte demonstrantene.