Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et intervju med nyhetsbyrået AP. Foto: Efrem Lukatskyj / AP / NTB

Zelenskyj inviterer Kinas president til Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har invitert Kinas president Xi Jinping til Ukraina for å diskutere en mulig fredsplan.

Av NTB | 29.03.2023 06:54:16

Politikk: – Vi er klare for å se ham her. Jeg vil snakke med ham. Jeg hadde kontakt med ham før det ble full krig. Men i løpet av hele dette året, mer enn ett år, har jeg ikke hatt det, sier Zelenskyj til nyhetsbyrået AP.

Kina la tidligere i år fram et forslag til fredsprosess i Ukraina. I forrige uke presenterte Xi planen for president Vladimir Putin under et besøk i Moskva.

Zelenskyj har ikke avvist planen, men invitert Kina til dialog om Ukrainas eget forslag til fredsløsning med Russland.

– Vi tilbød Kina å bli partner i implementeringen av denne oppskriften på fred. Vi har oversendt den via alle mulige kanaler. Vi inviterer til dialog, og vi venter på svar, sa han tidligere i måneden.

– Vi har mottatt enkelte signaler, men foreløpig ikke noe konkret, la han til.

Han erkjenner også at det er massive militærhjelp fra USA og Europa som har gjort landet i stand til å forsvare seg så effektivt mot den russiske invasjonsstyrken.

Flere ledende republikanere i USA, blant dem tidligere president Donald Trump, har stilt spørsmål ved den amerikanske militærstøtten. Zelenskyj frykter derfor et maktskifte i Washington etter neste års presidentvalg.

– USA vet at vi ikke kommer til å vinne dersom de stanser hjelpen til oss, sier Zelenskyj.

Dersom Russland inntar denne byen, vil Putin trolig få enda mer blod på tann, sier han.

– Da vil han selge denne seieren til Vesten, til det russiske folk, til Kina og til Iran. Dersom han får ferten av blod, dersom han lukter at vi er svake, så vil han presse, presse, presse, sier Zelenskyj.

Ukrainas forslag til fredsplan inkluderer full russisk tilbaketrekning fra alle deler av landet, inkludert Krim-halvøya. Dette har Russland utelukket, men Zelenskyj vil gjerne diskutere forslaget med Kina.

Zelenskyj erkjenner at krigen koster ukrainerne dyrt, og at han nå vier mye tid til å motivere både landets militære styrker, innbyggerne og de mange millioner som har flyktet.

Den ukrainske presidenten frykter også følgene av et militært nederlag i byen Bakhmut, som i flere måneder har vært under kraftige russiske angrep.