Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mottok lørdag EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Hun skrøt av Ukrainas innføring av reformer som kreves for å bli framtidig EU-medlem. Foto: Jefrem Lukatskyjyj / AP / NTB

Zelenskyj forventer oppstart av EU-forhandlinger før nyttår

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at han forventer oppstart av forhandlinger som kan føre fram til et fremtidig EU-medlemskap allerede før nyttår.

Av NTB | 05.11.2023 03:12:26

Kriminalitet og rettsvesen: – Jeg har i dag fått positive signaler fra EU-kommisjonens leder angående fremgangen vår mot oppstart av forhandlinger, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.

I videotalen, som ble innspilt etter at EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen besøkte Kyiv og den ukrainske nasjonalforsamlingen lørdag, sier presidenten at ukrainerne bør venne seg til tanken på å integreres i EU.

– Det nærmer seg tiden da det ukrainske flagget kan vaie i vinden i Brussel sammen med de andre EU-landenes flagg. Jeg ønsker å takke von der Leyen for støtte og fundamental støtte, sier Zelenskyj.

Von der Leyens besøk til Ukraina var det sjette siden Russland invaderte landet i februar 2022.

– Dette er resultatet av hardt arbeid og jeg vet du er i gang med å fullføre de gjenstående reformene, sa hun under besøket lørdag.

EU-kommisjonens leder sa at Ukraina har gjort stor fremgang i arbeidet med å modernisere økonomien, reformere rettsvesenet, legge bånd på oligarkenes makt og bekjempe hvitvasking og sa at landet allerede er over 90 prosent på vei mot å oppfylle kravene som trengs for å bli EU-medlem. Imidlertid må det gjøres mer for å bekjempe korrupsjon, det trengs nye lover for lobbyvirksomhet, og strengere regler for registrering av aktiva, påpekte EU-lederen.