Menu
Den ukrainske president Volodymyr Zelenskyj møtte Tysklands president Olaf Scholz tirsdag. I den tyske forbundsdagen talte Zelenskyj om viktigheten av støtte til å modernisere den ukrainske energiinfrastrukturen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Zelenskyj ber om milliarder til gjenoppbygging

I starten på en viktig uke for Ukraina og landets president Volodymyr Zelenskyj ber han om milliarder til gjenoppbygging av det krigsherjede landet.

Av NTB | 11.06.2024 17:03:04

Politikk: I en tale til den tyske forbundsdagen manet Zelenskyj både allierte og internasjonale bedrifter til å gi Ukraina tillit og milliardene som er nødvendig til rekonstruksjon av landet etter den russiske invasjonen.

Ukrainas president ønsker å gå ut fra den tysk-arrangerte konferansen med nye forsikringer om ukrainsk medlemskap i EU. Han ønsker også penger til et nytt og mer moderne energisystem i Europa.

– Ukraina lider av Russlands syn på energi som et våpen, sa Zelenskyj til forbundsdagen.

Han pekte på at Russland har ødelagt energiinfrastruktur som tilsvarer det som trengs for å forsyne Berlin og München til sammen.

Zelenskyj var også tydelig på viktigheten av videre støtte til det ukrainske forsvaret. Han sa at Tyskland sender flere luftforsvarssystemer for å styrke det ukrainske forsvaret mot omfattende russiske angrep, mer enn to år etter at Russland gikk til en fullskala invasjon av landet.

– Den beste formen for rekonstruksjon er den hvor ingenting trenger å rekonstrueres i det hele tatt, understreket Zelenskyj.

Til stede på konferansen var også EU-kommisjonens president. Ursula von der Leyen kunngjorde en avtale med flere banker, verdt 1,4 milliarder euro, som skal tiltrekke private investorer til Ukraina.

Hun sa videre at EU vil levere ytterligere 1,9 milliarder euro i budsjettstøtte til landet ved slutten av måneden.

– Vi må hjelpe Ukraina med å reise seg fra asken, sånn at de kan være herre over egen fremtid. Dette betyr først og fremst at vi må gi dem midlene til å forsvare seg selv.

Til helgen arrangeres det en fredskonferanse i Sveits. Zelenskyj uttrykket takknemlighet over at konferansen i det hele tatt finner sted, i en tid hvor enkelte trekker støtten til Ukraina i tvil.

Kina har avvist fredskonferansen, og Russland har avfeid det som bortkastet tid.

Da Zelenskyj skulle starte sin tale til den tyske forbundsdagen var det flere av de folkevalgte som ikke var til stede, og som boikottet talen.

Sahra Wagenknecht-alliansen på ytre venstre fløy var helt fraværende under tirsdagens arrangement. Ledere fra ytre høyrepartiet AfD kom med en uttalelse hvor de sa at de «ikke ville lytte til en taler i kamuflasjeklær».

Zelenskyj trakk i sin tale paralleller til Tyskland og Berlin-muren.

– Dere kan forstå hvorfor vi kjemper så hardt mot Russlands forsøk på å dele oss, dele Ukraina. Vi gjør absolutt alt vi kan for å hindre en mur gjennom deler av landet vårt, sa Zelenskyj til forsamlingen.

Verdensbanken anslår at Ukraina kan trenge 500 milliarder dollar bare det neste tiåret. Tysklands statsminister Olaf Scholz sa at bedrifter må ha et insentiv for å investere i Ukraina og skrøt av landets potensial innen sektorer som fornybar energi, IT og legemidler.

Det har ikke bare vært gemyttlig tone under besøket fra den ukrainske delegasjonen.

(©NTB)