Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Westminster Hall. Foto: AP / NTB

Zelenskyj ber om kampfly i tale til det britiske Underhuset

Da Volodymyr Zelenskyj talte til det britiske Underhuset onsdag, ba han verden levere kampfly – som han omtalte som "frihetens vinger" – til Ukraina.

Av NTB | 08.02.2023 14:45:34

Politikk: – Jeg har kommet på vegne av de modige. Jeg takker dere for deres mot. London har stått sammen med Kyiv siden dag 1, sa presidenten da han besøkte de folkevalgte i London.

Kledd i sin velkjente olivengrønne genser minnet han om at «ondskapen har tapt» i tidligere kriger.

– Vi vet at Russland vil tape og vi vet at seierne vil forandre verden, sa Zelenskyj.

I talen oppfordrer han blant annet Storbritannia og øvrige allierte til å levere «de nødvendige våpnene» for å sikre ukrainsk seier i krigen mot Russland. Han ba blant annet spesifikt om kampfly. USA har nylig avvist å gi ukrainerne dette, mens andre land er mer åpne for tanken.

Han ba også om enda strengere sanksjoner mot Russland, slik at landet «fratas enhver mulighet til å finansiere krigen». Storbritannia kunngjorde nye sanksjoner rettet mot «elitene i det russiske forsvaret og Kreml» samtidig som Zelenskyj kom til London.

Det er en av svært få ganger Zelenskyj har forlatt Ukraina siden krigen begynte. Han har onsdag møtt kong Charles og statsminister Rishi Sunak. Torsdag skal han delta på EUs toppmøte i Brussel.