Menu
To menn ble drept da Zaniar Matapour skjøt mot to utesteder i Oslo sentrum i fjor sommer. Foto: Javad Parsa / NTB

Zaniar Matapour tiltalt for 25. juni-terroren

Zaniar Matapour er tiltalt for grov terrorhandling etter angrepet i Oslo 25. juni i fjor. Statsadvokaten holder pressekonferanse om tiltalen klokken 14.

Av NTB | 10.11.2023 13:10:17

Krig og konflikter: Det opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Klokken 14 fredag holder statsadvokatene Sturla Henriksbø og Aud Kinsarvik Gravås pressekonferanse om tiltalebeslutningen i lokalene til Oslo statsadvokatembeter.

To personer ble drept og ni skadd da Zaniar Matapour skjøt mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor. 44-åringen har tidligere nektet straffskyld etter angrepet.

Matapour ble i løpet av få minutter lagt i bakken og uskadeliggjort før politiet kom til stedet og pågrep ham. Han har vært varetektsfengslet siden da. Fengslingen ble forlenget tidligere denne uken til 1. desember.

Matapours tilregnelighet er blitt vurdert av tre sakkyndige som er delt i sine diagnostiske vurderinger og i konklusjonen.

Matapours forsvarer Marius Dietrichson har ikke besvart NTBs henvendelser fredag. Det har heller ikke statsadvokat Sturla Henriksbø.

Bhatti er siktet for medvirkning til terroren, og sitter for tiden fengslet i Pakistan. Norske myndigheter jobber med å få ham utlevert, men det er ikke klart når han eventuelt vil kunne komme til Norge.

– På denne bakgrunn vil statsadvokaten og Riksadvokaten vurdere om det bør gjennomføres en separat hovedforhandling mot Matapour, eller om hovedforhandlingen bør vente til etterforskningen mot alle de siktede er avsluttet, sa politiadvokat Ingvild Myrold i forbindelse med at påtaleinnstillingen var klar i 31. august.

Matapour hadde med seg over hundre skudd, en pistol og en maskinpistol da han åpnet ild mot menneskene som befant seg på stedet.

Arfan Bhatti og tre andre personer er siktet i saken. Alle nekter straffskyld.

Flere nyheter: