Menu
Prosessert snacks er ifølge WHO blant årsakene til at saltinntaket i nesten alle europeiske land ligger over det anbefalte nivået. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB

WHO-rapport: 10.000 europeere dør av hjerte- og karsykdommer hver dag

Hjerte- og karsykdommer står for 40 prosent av dødsfallene i Europa, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). FN-organisasjonen ber folk redusere saltinntaket.

Av NTB | 15.05.2024 11:30:17

Fritid: Omregnet til reelle tall dør fire millioner europeere av hjerte- og karsykdommer hvert år, noe som tilsvarer 10.000 per dag.

– Å gjennomføre målet om å redusere saltinntaket med 25 prosent kan redde anslagsvis 900.000 fra å dø av hjerte- og karsykdommer innen 2030, sier Hans Kluge, Europa-sjef for WHO, i en uttalelse.

En av tre voksne mellom 30 og 79 år har høyt blodtrykk, ofte som følge av saltinntak.

Mengden tilsvarer omtrent én teskje. I Norge ligger inntaket på nesten det dobbelte av anbefalingen, ifølge rapporten. Kun Kypros og Malta ligger under.

– Høyt saltinntak øker blodtrykket, noe som er en hovedårsak til økt risiko for hjerte- og karsykdommer som hjerteattakk og slag, melder WHO.

Det er også geografiske ulikheter. Risikoen for å du som ung – i dette tilfellet i alderen 30 til 69 år – er nesten fem ganger så høy i Øst-Europa og Sentral-Asia som i Vest-Europa.

I 51 av 53 europeiske land i WHO ligger inntaket av salt over 5 gram per dag, som er den maksimale mengden som organisasjonen anbefaler. I stor grad skyldes dette at man spiser prosessert mat og snacks.

Europa har den høyeste forekomsten i verden av høyt blodtrykk, ifølge organisasjonen. Ifølge en rapport er det 2,5 ganger mer sannsynlig at menn i Europa dør av hjerte- og karsykdommer enn at kvinner gjør det.

(©NTB)

Flere nyheter: