Menu
Passasjerer venter på bagasje i ankomsthallen i Beijings internasjonale lufthavn mandag. Nå slipper de å sitte i karantene ved ankomst, noe som har ført til langt mer reising til og fra Kina. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

WHO ber om ikke-diskriminerende testkrav – ikke bekymret for Kina-smitte

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at smittebølgen i Kina ikke kommer til å ha noen stor effekt på Europa og ber om ikke-diskriminerende testkrav.

Av NTB | 10.01.2023 12:15:24

Medisin og helse: – Den pågående økningen i Kina er denne gangen ikke ventet å ha en vesentlig innvirking på den epidemiologiske covid-19-situasjonen i WHOs europeiske region, sa WHOs Europa-sjef Hans Kluge på en pressekonferanse i København tirsdag.

Han ba samtidig om at forebyggende reiserestriksjoner må være «vitenskapsbasert, forholdsmessige og ikke-diskriminerende».

Samtidig holdt WHO en annen pressekonferanse i London, der en av organisasjonens krisesjefer, Catherine Smallwood, viste til den raske spredningen av en ny omikronvariant i USA – XXB.1.5 – og understreket at reiserestriksjoner ikke må være diskriminerende.

– Men det betyr ikke at WHO anbefaler testkrav for reisende fra USA på nåværende tidspunkt, sa Smallwood.

En viktig begrunnelse for testkravet har vært frykten for at det skal komme nye muterte virus fra Kina og behovet for å få oversikt over disse.

Flere eksperter har imidlertid ment at det ikke er noen faglig begrunnelse for å innføre et slikt testkrav for personer fra Kina.

Testkravet ble innført av blant annet Italia, Frankrike, Spania og Sverige etter at Kina i desember opphevet de strenge smitteverntiltakene og skrotet den nesten tre år lange nullsmittestrategien.

WHO har tidligere kritisert Kina for ikke å gi informasjon om antall smittede og koronarelaterte dødsfall.

Kinesiske myndigheter har selv meldt at de har sluttet å registrere mange av smittetilfellene, samtidig som de har skjerpet inn kriteriene for hva som regnes som dødsfall forårsaket av covid-19.

WHOs vurdering kommer etter at flere land i både Europa og Asia samt USA har innført krav om at personer som kommer med fly fra Kina, må vise fram en negativ koronatest.

I Kina har dette ført til en voldsom smittespredning og trolig mange koronarelaterte dødsfall, samtidig som kinesere igjen kan bevege seg fritt og blant annet reise på turistreiser til utlandet.

Flere nyheter: