Menu
Gyda Westvold Hansen forsvarte VM-gullet i Planica. Foto: Terje Pedersen / NTB

Westvold Hansen tok til tårene etter fall og nytt VM-gull

Gyda Westvold Hansen (20) tok vare på ledelsen fra hopprennet og innfridde som superfavoritt under kombinertrennet i Planica-VM fredag. Men ikke uten dramatikk.

Av NTB | 24.02.2023 14:55:34

Sport: Foran langrennet hadde Westvold Hansen 20 sekunders forsprang til nærmeste konkurrent etter et dramatisk hopprenn.

Dramatisk skulle det bli også i langrennet. Westvold Hansen falt etter drøyt 2 kilometer. Det gjorde at forspranget ble knappet inn. Nathalie Armbruster fra Tyskland tok sølvet 11,5 sekunder bak nordmannen, og Haruka Kasai fikk bronsen.

– Det er helt ubeskrivelig den jobben folk har lagt ned for at jeg får lov til å gjøre dette hver dag. Det er så mange valg man tar i løpet av et år hvor alt er rettet inn mot akkurat denne konkurransen, sa en tydelig rørt Westvold Hansen til NRK.

Midtveis i løypa havnet hun i horisontalen.

– Sist gang jeg datt i et skirenn, tror jeg var da jeg var 14 år, smilte hun.

Ida Marie Hagen lå an til sølvplass og luktet også på en sensasjonell gullmedalje, men stivnet fullstendig og endte på fjerdeplass, 29,7 sekunder bak Westvold Hansen, som holdt unna.

– Tankene må ha begynt å fare gjennom hodet til Gyda, men hun klarte å ta seg inn (etter fallet). Var stiv på andrerunden, men jeg synes hun løste det bra teknisk i siste del og beholdt fatningen, sa NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

Westvold Hansens gull er Norges 22. individuelle i VM-sammenheng gjennom tidene i kombinert.

I hoppbakken tidligere fredag ble det dramatisk på flere måter for Westvold Hansen. Først måtte hun vente svært lenge på toppen som følge av skiftende vindforhold. Nansen-løperen var av bommen flere ganger.

Til slutt hoppet hun fra to avsatser lavere fart enn konkurrentene og landet på «bare» 91 meter. Umiddelbart fryktet storfavoritten at hun hadde hoppet bort gullet, men mange plusspoeng for dårlige forhold og lavere fart gjorde at hun likevel vant hopprennet.

Med fredagens gull tangerte 20-åringen legender som Fred Børre Lundberg og Johan Grøttumsbråten. De endte sine karrierer på to gull. Jarl Magnus Riiber har også to gull, men kan pynte på den statistikken i Planica.

Bjarte Engen Vik topper med sine tre individuelle titler.

Westvold Hansen har vunnet samtlige ni verdenscuprenn denne vinteren. Siden verdenscuprennet på Lillehammer i desember i 2021 har hun gått til topps i 16 av 17 mulige renn. Unntaket var et renn i Schonach i mars i fjor. Der fullførte hun ikke konkurransen.

20-åringen tok dermed sitt andre strake VM-gull. Hun gikk også til topps da kombinert for kvinner ble introdusert på VM-programmet under mesterskapet i Oberstdorf for to år siden.

I etterkant avslørte sportssjef Ivar Stuan at Westvold Hansen i tillegg hadde hatt trøbbel med utstyret på den ene skien. «Klipsen» hadde ikke løst ut skikkelig da hun forlot hoppkanten. Det kjente åpenbart hovedpersonen, som kikket ned på den ene skien etter landing.

(©NTB)

Flere nyheter: