Menu
Wagner-sjef Jevgenij Prigozji sverger at han vil styrte Russlands militærledelse. Arkivfoto: AP / NTB

Wagner-sjefen sier soldatene hans er i Russland – sverger å styrte landets militærledelse

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin sier at hans leiesoldatstyrke på 25.000 menn er klare til å dø, og sverger at han vil styrte Russlands militærledelse.

Av NTB | 24.06.2023 05:08:57

Politikk: Wagner-soldatene er nå i den sørlige russiske regionen Rostov, sier Prigozjin i et av flere lydmeldinger han har lagt ut natt til lørdag. De krysset grensen til Russland uten å møte på motstand, hevder Prigozjin.

Prigozjin sier videre at han og hans menn vil «knuse alle som står i deres vei», og at de er klare til å gå «hele veien» mot det russiske militæret.

– Vi dør for det russiske folk, sier Prigozjin i en lydmelding.

Prigozjin påstår at Wagner-styrker har skutt ned et russisk militærhelikopter.

– Et helikopter har nettopp åpnet ild mot en sivil kolonne. Det har blitt skutt ned av Wagner-styrker, sier Prigozjin.

Påstandene til Prigozjin ar ikke blitt bekreftet uavhengig eller av Russland, men myndighetene i Voronezj-regionen sier at en militærkolonne er på M-4-motorveien som forbinder Sør-Russland med Moskva.

Forsvarsdepartementet i Moskva var snar med å publisere en uttalelse der de sier at Prigozjins anklager «ikke er i samsvar med virkeligheten og utgjør en informasjonsmessig provokasjon».

FSB sier de har åpnet sak mot Prigozjin for å ha oppfordret til væpnet opprør. De oppfordrer Wagner-soldater til å pågripe ham, ifølge uttalelse som ble gjengitt av russiske nyhetsbyråer natt til lørdag.

– Sikkerhetsstyrkene gjør alt som er nødvendig for å bevare sikkerheten til innbyggerne i området, sier guvernør Vasilij Golubev i en melding på Telegram like før klokken 4 lokal tid.

– Jeg ber alle om å beholde roen og ikke forlate hjemmene sine med mindre det er nødvendig, fortsetter han.

Også i regionen Lipetsk blir det meldt at sikkerheten skjerpes. Regionen ligger rundt 400 kilometer sør for Moskva.

– Det er tatt en beslutning om å forsterke sikkerhetstiltakene i regionen, sier guvernør Igor Artamonov.

– Jeg ber alle beholde roen, fortsetter han.

Oppdateringene kommer fra alle relevante sikkerhetstjenester, og omfatter blant annet tiltakene som blir satt i verk for å hindre forsøk på væpnet opprør, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Putin har også blitt informert om den pågående saken mot Prigozjin av påtalemyndigheten, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov.

Det hvite hus sier i en uttalelse at USA følger med på situasjonen.

Uttalelsene følger de kraftige anklagene Prigozjin rettet mot Russland fredag, der han anklaget landet for å ha gitt ordre om et angrep mot leiesoldatgruppen og sa at 25.000 Wagner-soldater skulle «marsjere for rettferdighet». Han understreket at det ikke var snakk om et statskupp.

Guvernøren i Rostov ber innbyggerne i regionen om å beholde roen og holde seg innendørs.

Russlands president Vladimir Putin får løpende oppdateringer om situasjonen som nå utvikler seg i landet, ifølge Kreml.