Menu
Marketa Vondrousova smiler bredt etter å ha vunnet Wimbledon-finalen. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Vondrousova vant Wimbledon som første useedede kvinne: – Tennis er galskap

Marketa Vondrousova (24) kom sterkt tilbake i begge sett og utmanøvrerte Ons Jabeur (28) på veien mot en historisk Wimbledon-tittel i tennis.

Av NTB | 15.07.2023 17:03:15

Sport: Tsjekkeren vant lørdagens finalekamp 6-4, 6-4. Med det ble hun tidenes første useedede spiller på kvinnesiden til å vinne den prestisjetunge Grand Slam-turneringen i London.

Vondrousova hadde fra før én tapt finale på dette nivået. I 2019 kom hun til kort som tenåring i Roland-Garros. Fire år senere står hun igjen som en vinner av kanskje tennissportens mest ikoniske trofé.

– Det er fantastisk å kunne stå her og holde det. Tennis er galskap, sa Vondrousova etter sin andre finaleseier i proffkarrieren.

For annet år på rad endte Wimbledon i tårer for Jabeur. I fjor tapte tunisieren finalen for Jelena Rybakina (Kasakhstan), og tolv måneder senere må Afrika og den arabiske verden vente videre på sin første kvinnelige Grand Slam-mester.

– Dette er det mest smertefulle tapet hittil, sa Jabeur.

Jabeur fikk ingenting til å stemme og plukket knapt poeng etter et lite temposkifte i kampen. Dermed ble det tsjekkisk 6-4-seier i første sett og 1-0-ledelse i det andre. Blikkene i Jabeur-leiren på stadion var ikke til å misforstå.

Men finalen skulle by på nok en vending. På nippet til å havne under 0-2 var det noe som brått snudde for Jabeur. Tunisieren fikk inn et brudd og brøt igjen til 3-1 på neste mulighet.

Man skjønte hvilken vei det gikk da hun brøt til 5-4 og kunne serve hjem triumfen. Det greide hun på sin andre matchball.

Vondrousova var første useedede kvinnefinalist i Wimbledon siden Billie Jean King i 1963. På herresiden har Boris Becker (1985) og Goran Ivanisevic (2001) vunnet turneringen uten å være blant de seedede spillerne.

På verdensrankingen er Vondrousova plassert som nummer 42, mens Jabeur innehar 6.-plassen.

Det så bra ut for Jabeur da hun blankt brøt til 4-2, men det som fulgte var en skikkelig kollaps. På direkten slo Vondrousova tilbake med samme mynt og fulgte opp med å vinne ytterligere fire game på rad.

Nok en gang hadde hun koblet grepet, men bare for å se alt rakne. Som i første sett viste Vondrousova stayerevne og bikket kampen tilbake i sin favør.

(©NTB)

Flere nyheter: