Menu
Janne Haaland Matlary er tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet, medlem av Forsvarspolitisk utvalg og har i deg en stilling som professor II ved Forsvarets Stabsskole. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

VG: Spionsiktet mann brukte adresse som knyttes til norsk professors familie

Professor Janne Haaland Matlary og hennes datter mener den spionsiktede mannen har misbrukt deres etternavn og adresse for å bygge opp sitt eget selskap.

Av NTB | 05.07.2024 19:13:14

Politikk: – Adressen er frekt misbrukt av denne personen og det er opprørende, sier professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary til VG.

Professoren advarte datteren, Sophie Matlary, om mannen som nå er siktet for forsøk på spionasje for Kina for et par år siden da han ønsket å involvere henne i selskapet sitt.

– Jeg sa at det er en helt ukjent person og uten noen faglig posisjon. Jeg var negativ til den ideen, sier professoren til avisen.

Sophie Matlary bekrefter situasjonen.

– Han spurte om han kunne føre meg opp som ekspert for selskapet, så det kunne få oppdrag. Jeg diskuterte det med mamma samme dag. Hun var skeptisk til ham og jeg sa nei, sier hun.

Likevel førte han opp Matlary som medstifter av selskapet og oppga en adresse tilknyttet familien på selskapets nettside. Matlary sier nå at hun føler seg lurt og utnyttet av den spionsiktede.

Den spionsiktedes forsvarer, Marius Dietrichson, kan ikke kommentere påstandene fra Matlary da klienten er varetektsfengslet under strenge restriksjoner.

– Jeg har ikke lov til å viderebringe informasjon til ham, eller spørre ham om dette slik at jeg kan gi et svar. Han er derfor i en posisjon der han ikke kan svare for seg, sier Dietrichson til VG.

(©NTB)

Flere nyheter: