Menu
For 79 år siden var de med på landgangen som markerte begynnelsen på slutten av andre verdenskrig i Vest-Europa. Onsdag ble de hedret for innsatsen på D-dagen i 1944. Foto: Thomas Padilla / AP / NTB

Veteraner hedret på D-dagen – 79 år etter landgangen i Normandie

Tirsdag ble noen av de gjenværende veteranen fra D-dagen hedret – 79 år etter at de var med på ett av de store vendepunktene i andre verdenskrig.

Av NTB | 06.06.2023 17:39:06

Politikk: I USA brukes betegnelsen The Greatest Generation om dem som ble født mellom 1900 og 1925 og utgjorde brorparten av dem som kjempet i andre verdenskrig, inkludert på strendene i Normandie 6. juni 1944.

Det er den største amfibiske militæroperasjonen noensinne og markerte for alvor begynnelsen på slutten av krigen i Vest-Europa. De nazityske okkupantene ble drevet fra skanse til skanse, og en krigstrett befolkning var endelig fri igjen.

På 79-årsdagen var noen av de siste gjenlevende veteranene tilbake på Omaha Beach, der den allierte invasjonsstyrken etablerte ett av sine brohoder. Offisielle representanter og andre besøkende var også med på å hedre dem som kjempet for friheten. For mange ble dagen også en påminnelse om de prøvelsene Ukraina sår overfor i dag.

(©NTB)

Flere nyheter: