Menu
Jan Christian Vestre på talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Javad Parsa / NTB

Vestre: Strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa

Strømprisene i Norge skal ned og være lavere enn i Europa, slår næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fast.

Av NTB | 05.05.2023 11:24:47

Natur og miljø: Vestre har ledet arbeidet med kraftpolitikken på Aps landsmøte og innstillingen fra redaksjonskomiteen ble klar fredag formiddag.

– Vi slår fast at strømprisene skal ned. Vi slår fast at strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa, sier Vestre på landsmøtet.

– Det som har vært et konkurransefortrinn for Norge, med ren og rimelig fornybar energi, skal igjen bli det, forklarer Vestre til NTB etter talen til landsmøtet.

I innstillingen fra komiteen er det lagt fram en trepunktsplan for hvordan denne planen skal virkeliggjøres.

Det er ikke avklart hvordan dette skal skje. Vestre viser til arbeidet som et regjeringsoppnevnt utvalg er i gang med. På direkte spørsmål svarer Vestre at det kan være aktuelt å vurdere egne prisområder for strøm eller en form for toprissystem.

– Det skal være sterk politisk demokratisk kontroll over våre felles energiressurser, over kraftpolitikken. Vi vil også bruke handlingsrommet i EØS-avtalen, sier Vestre.

– Vi sier at elektrifisering av sokkelen ikke skal gå ut over fastlandsindustriens muligheter for omstilling og vekst. Der det er nødvendig, for eksempel i Nord-Norge hvor det kan være for lite kraft, må det foreligge en plan for utbygging av ny fornybar energi og oppgradering av linjenettet, sier Vestre.

– Nå skal landsmøtet vedta dette, men det blir en helt klar forventning om at vi forserer utviklingen og at vi forventer at havvindeventyret også kommer i gang i Nord-Norge, sier Vestre videre.

– Vi er åpne for å se på ny kunnskap om alternative energikilder. Det kan være kjernekraft. Elektrifisering skal fortrinnsvis skje ved en storstilt utbygging av havvind, framholdt han.

– Dette vil ta litt tid, men før vi kommer dit vil vi nå utforske handlingsrommet i EØS-avtalen for å se om vi kan gjøre ytterligere tiltak for å dempe prissmitte, sier Vestre.

Med den nye politikken for å sikre forsyning og lavere priser betyr ikke at Ap sier nei til elektrifisering av sokkelen. Vestre sier at dette er et tema de brukte mye tid på i redaksjonskomiteen.

Vestre nevnte også satsinger på andre former for fornybar utbygging og på energi.

(©NTB)

Flere nyheter: