Menu
USS Gerald R. Ford avsluttet mandag sitt besøk i Oslo. Skipet passerer her Drøbak på sin vei ut av Oslofjorden. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Verdens største hangarskip USS Gerald R. Ford forlater Oslo

Hangarskipet USS Gerald R. Ford hevet mandag ankeret og er på vei ut av Oslofjorden.

Av NTB | 29.05.2023 12:38:55

Politikk: Flere slepebåter og fartøyer fra Forsvaret er på plass for å følge hangarskipet ut av Oslofjorden. Blant disse er fregatten KNM Roald Amundsen. Også politiet stiller med flere båter som følger krigsskipet.

Skipet har ligget på sørsiden av Malmøya i Bunnefjorden siden onsdag og skal etter planen sette kursen nordover langs norskekysten.

I 14.30-tiden passerte hangarskipet Drøbak, hvor store folkemengder hadde samlet seg for å se skipets ferd ut av Oslofjorden.

– Planen til amerikanerne styrer amerikanerne. Våre planer med dem er å få trent mye med hangarskipets forsvarsgruppe. Hæren, luft- og sjøforsvaret og spesialstyrkene har planlagt å trene mye med dem, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen til kanalen fredag.

NTB var fredag i kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). De kunne ikke bekrefte dette.

De skuelystne har skapt utfordringer for både politiet og de fastboende på Ormøya og Malmøya. Politiet måtte be dem som ville se skipet om å benytte sykkel eller ta beina fatt.

– I går var det store utfordringer med å få ut nødetatene på Ormøya og Malmøya, skrev Oslopolitiet på Twitter onsdag.

Da kronprinsen kom i land på Akershuskaia etter besøket, stoppet han ikke opp for å gi noen kommentar om hvordan besøket hadde vært.

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har vært om bord på skipet.

– Hangarskipets tilstedeværelse er en markering av USAs militære styrke. Det er også et klart uttrykk for det sterke partnerskapet mellom Norge og USA, og for USAs forpliktelse til europeisk sikkerhet, sa statsministeren etter besøket.

Ifølge NRK skal den amerikanske marinens største og nyeste hangarskip delta i øvelsen Arctic Challenge Exercise i Vesterålen-området.

Gjennom uka har en rekke personer ønsket å se skipet.

Mens 4500 amerikanere har fått besøke Oslo, var kronprins Haakon om bord på skipet fredag.

Flere nyheter: