Menu
Søndag kveld stanset regjeringen Akademikernes streik. Denne konflikten er skapt ene og alene av regjeringen, som ensidig har lyttet til LO i dette oppgjøret, sier Venstres nestleder Sveinung Rotevatn (V). Foto: Terje Pedersen / NTB

Konflikten er skapt ene og alene av regjeringen

Arbeidskonflikten har regjeringen skapt selv, mener Venstre etter at regjeringen avsluttet Akademikeres streik. Men regjeringen får støtte av MDG og KrF.

Av NTB | 03.06.2024 01:13:02

Streik: – Det var synd at det skulle ende slik. Denne konflikten er skapt ene og alene av regjeringen, som ensidig har lyttet til LO i dette oppgjøret, sier Venstres nestleder Sveinung Rotevatn (V) i en kommentar til NTB.

– Vi legger til grunn at dette nå betyr at Akademikerne får fortsette med en egen tariffavtale som gjør det mulig å rekruttere folk med høy utdanning til viktige jobber i staten, sier Rotevatn.

Søndag kveld stanset regjeringen Akademikernes streik. Ifølge arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er årsaken at utvidelsen av streiken fra mandag ville medført at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ikke kunne ivareta kritiske oppgaver ved uønskede hendelser.

KrF opplyser at de støtter regjeringen i avgjørelsen om å stanse streiken.

– Liv, helse og sikkerhet må ivaretas, sier KrF-leder Olaug Bollestad til NTB.

– Streikeuttaket i NSM kan true liv og helse og landets sikkerhet, og da er det Brennas ansvar å gripe inn og ta en slik vanskelig vurdering, sier Hermstad.

Han mener dette likevel ikke er til hinder for at Akademikerne kan få beholde sin tariffavtale. Det var kun Akademikernes streik som ble avsluttet søndag. Unio fortsetter – og trapper opp fra mandag.

Både Akademikerne og Unio har krevd at de får beholde hovedtariffavtalene de i dag har med staten. Staten ønsker på sin side én felles hovedtariffavtale for alle statsansatte, ikke to som i dag. Dette har LO og YS vært enig i. LO og YS ble derfor enige med staten i meklingen og unngikk dermed streik.

MDG-leder Arild Hermstad sier han har forståelse for at det oppleves som kjedelig for de som må avblåse streiken, men sier at det var gode grunner for arbeidsministeren til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd,

(©NTB)

Flere nyheter: