Menu
Forslaget fra regjeringen går ut på å gi tilgang på opplysninger i et register om såkalte reelle rettighetshavere. Finansministeren sier det vil være sentralt i kampen mot hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Vedum vil gi mediene tilgang på informasjon for å avdekke hvitvasking

Mediene skal få tilgang på et register som kan bidra til å avdekke hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet, ifølge et forslag fra regjeringen.

Av NTB | 05.04.2024 16:23:03

Politikk: Forslaget går ut på å gi tilgang på opplysninger i et register om såkalte reelle rettighetshavere, i tillegg til offentlige myndigheter og rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven.

Reelle rettighetshavere er personer som kontrollerer virksomheter gjennom stemmerett eller eierandel.

– Regjeringens mål er å etablere et så åpent register som mulig. Registeret vil forebygge at selskaper og andre juridiske enheter misbrukes av kriminelle, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Snuoperasjonen gleder SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, som for under en måned siden også kritiserte regjeringen for manglende åpenhet i en kronikk i Dagens Næringsliv.

– Jeg er veldig glad for at regjeringen snur og ikke lukker registeret for mediene og sivilsamfunn. Det ville vært veldig dramatisk og alvorlig. Stortinget har tidligere vedtatt at dette registeret skal være helt åpent, og det mener jeg det fortsatt må være, sier Kaski til DN.

– Nå haster det å få registeret opp og stå, her er Norge langt bak andre europeiske land. Og så vil vi gå nøye inn i forslaget til lovendringer her og vurdere om Stortinget må gjøre tilpasninger for å sikre åpenhet og tilgjengelighet, sier Kaski.

I tillegg til mediene, skal sivilsamfunnsorganisasjoner og utdanningsinstitusjoner få tilgang på registeret, ifølge forslaget.

Statssekretær Geir Indrefjord (Sp) i Finansdepartementet sier til avisa at regjeringen ønsker et så åpent register som mulig.

(©NTB)

Flere nyheter: