Menu
Tørt og varmt vær kan gi mindre avlinger av vinterhvete, som utgjør en vesentlig andel av Ukrainas kornproduksjon. Illustrasjonsfoto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB

Varmt og tørt vær kan redusere Ukrainas kornavling med 20 prosent

Dersom det tørre og varme været fortsetter i Ukraina, kan vinterens kornavling – først og fremst hvete – bli svekket med 20 prosent, ifølge forskere.

Av NTB | 05.06.2023 12:28:54

Politikk: Tilstanden er foreløpig god for det meste av vinteravlingene etter at vårværet har lagt til rette for tidlig vekst, heter det i en rapport fra Ukrainas institutt for landbruksforskning.

– Men hvis det tørre været vedvarer – særlig med høye temperaturer – i perioden der kornet skal fylles, kan mellom 15 og 20 prosent av volumet gå tapt, sier instituttet uten å komme med noen tallfestet prognose for kornhøsten.

Ukraina er en av verdens største kornprodusenter og -eksportører, men produksjonen har falt kraftig etter Russlands invasjon februar i fjor. Fra rekordhøye 86 millioner tonn i 2021, krympet kornproduksjonen til 53 millioner tonn i fjor. I år har regjeringen sagt at den kan falle til 44,5 millioner tonn.

Vinterhvete utgjør brorparten av vinteravlingene og står for 95 prosent av Ukrainas samlede hveteproduksjon.

(©NTB)