Menu
Fotgjengere i Tokyo-bydelen Ginza skjermer seg mot solen. Japan har nettopp avsluttet den varmeste sommeren i landet siden man begynte å føre statistikk i 1898. Arkivfoto: Shuji Kajiyama / AP / NTB

Varmerekorder i Japan og Australia

Japan har lagt bak seg den varmeste sommeren som noen gang er registrert i landet. Samtidig har Australia nettopp avsluttet sin varmeste vinter.

Av NTB | 01.09.2023 10:55:00

Vær: – Sommeren 2023, månedene juni til august, var gjennomsnittstemperaturen betydelig høyere enn normalen nord, øst og vest i Japan. Gjennomsnittstemperaturen i landet er den høyeste siden 1898, opplyser Japans meteorologiske institutt.

De forklarer den varme sommerne med at det ofte lå varm luft over det nordlige Japan, og at det kom inn varm luft sørfra.

– Det gjennomsnittlige temperaturavviket, basert på målinger på 15 steder, var på 1,76 grader, som er det høyeste siden man begynte å føre statistikk i 1898, fortsetter de. Avviket fra normalen er også betydelige høyere enn i 2010, da gjennomsnittet lå 1,08 grader over normalen, opplyser meteorologene.

I Australia, som ligger på den sørlige halvkule, er det vinteren som nettopp er over. Det var den varmeste vinteren siden målingene begynte.

Klimaforsker Simon Grainger ved Australias meteorologiske institutt sier gjennomsnittstemperaturen for hele landet denne vinteren var 16,75 grader, så vidt over den forrige rekorden, som ble satt i 1996.

(©NTB)

Flere nyheter: